Jadalne kasztany – kuri 栗

Jadalne kasztany to jesienny przysmak, który jest bardzo popularnym składnikiem dań i deserów w Japonii o tej porze roku. Można go jednak ostatnio bez problemu znaleźć również w polskich sklepach.

Jadalne kasztany, czyli po japońsku kuri 栗, to owoc rośliny castanea crenata, występującej głównie w Japonii, Korei Południowej, Chinach i na Tajwanie. W polskich sklepach, na przykład ze zdrową żywnością, można bez problemu znaleźć obrane i ugotowane kasztany gotowe do spożycia jako przekąska. Mają tyle witaminy C, co cytryny, i są polecane dla alergików, ponieważ nie uczulają.

W Japonii kuri, oprócz bycia pyszną przekąską, są również składnikiem tradycyjnych japońskich słodyczy zwanych wagashi.

Kuri manjū (栗饅頭) to miękkie ciastko z mąki pszennej, ryżowej i gryczanej, wypełnione słodką pastą z białej fasolki an oraz kawałkami kasztanów.

Kuri kinton (栗金飩) również jest wypełniony an oraz kasztanami, a kształtem również przypomina kasztana.

Warto również wspomnieć o nieco mniej tradycyjnym japońskim deserze, jakim jest mont blanc (モンブラン), czyli krem z kasztanów z bita śmietaną, przypominający zaśnieżony wierzchołek góry.

W Japonii kasztany to nie tylko desery. Bardzo popularnym jesiennym daniem jest kuri gohan 栗ご飯, czyli ryż z kasztanami. Przygotowuje się go mieszając zwykły japoński ryż z ryżem kleistym, a następnie gotując go z podgotowanymi i obranymi kasztanami.

 

źródła zdjęć: midoriyarouho.com, kogetsudo.com, a-b-souvenirs.jp, okonemguide.jp