Japońskie słodycze z nostalgią – dagashi 駄菓子

駄菓子 (Dagashi) to słodycze, przekąski w bardzo niskich cenach. Słowo „dagashi” składa się z cząstki 駄 (da) która oznacza bezużyteczny, nieistotny oraz 菓子 (kashi) czyli wyroby cukiernicze. Słodycze te opakowane są w kolorowe krzykliwe opakowania, w połączeniu z niskimi cenami mają przyciągnąć dzieci do zakupu. Dzieci chętnie kupują dagashi za swoje kieszonkowe. Często oprócz samej przekąski w opakowaniu jest też figurka bądź jakaś mała zabaweczka.

Wprawdzie słodycze takie jak mamy obecnie zaczęły być sprzedawane po 2-giej wojnie światowej to idea tanich słodyczy istniała w Japonii od okresu Edo. „Dagashi” zrobione ze skrobi były tańszym i ogólnie dostępnym odpowiednikiem „jōgashi”, które zrobione było z białego cukru. Największą popularność Dagashi zyskały w okresie Shōwa który trwał od lat 50 XIX w. do lat 80. W tamtym okresie słodycze te były sprzedawane w specjalnych sklepach nazywanych 駄菓子屋 (dagashiya). Z czasem te przestały być tak często spotykane. Tanie słodycze można po prostu kupić w sklepach spożywczych, zamówić online.

Japanese unique snack culture called "Dagashi" | JAPANINJA

Podstawowymi zasadami dagashi są:
– ich cena
– długi termin ważności, odporność na przetrzymywanie produktu latem na półce
– atrykcyjność dla dzieci poprzez opakowanie, mini loterie w środku (coś jak nasze lody Big Milka)
– dodatkowe możliwości użycia jak cukierki działające jako gwizdek

zdj. ze strony: japaninja.pro