Ryżowe ciastka z sakurą – sakura mochi 桜餅

W Japonii już wkrótce rozpocznie się sezon kwitnienia wiśni. Z tej okazji kwiaty sakury pojawiają się nie tylko na drzewach, ale także w jedzeniu i napojach.

Jednym z tradycyjnych wagashi tej pory roku jest sakura mochi (jap. 桜餅), czyli ciastko mochi z kleistego ryżu z dodatkiem kwiatów i liści sakury, wypełnione pastą anko ze słodkiej fasolki. W zależności od regionu, wygląd sakura mochi nieco się różni.

Sakura mochi regionu Kanto

Znane również jako choumeiji (長命寺). Kształtem przypomina naleśnika – skórka, w którą owinięte jest nadzienie z czerwonej fasolki, rzeczywiście jest smażona na patelni jak naleśnik. Całość jest dodatkowo owinięta namoczonym w solonej wodzie liściu sakury. Nie trzeba jednak go jeść – ciastko powinno być już wystarczająco przesiąknięte aromatem sakury.

Sakura mochi regionu Kansai

Znane również jako doumyouji-mochi (道明寺餅). Skórka zrobiona jest z rodzaju grubo mielonej mąki ryżowej, czyli ugotowanego na parze i wysuszonego kleistego ryżu. Sakura mochi tego typu jest owinięte mniejszym liściem niż jego odpowiednik z Kanto. Różni się również kształtem – jest okrągły lub płaski. Całość ma nieco mniej gładką teksturę niż choumeiji.

źródła zdjęć: ishitani-mochiya.com, i-nekko.jp, momoti.jp, youpouch.com, sakura300.sub.jp