Demony nie lubią fasolki, czyli setsubun no hi 節分の日

 

W Japonii wiosna zaczyna się o wiele wcześniej niż w Polsce – już na początku lutego odbywa się święto będące symbolicznym początkiem budzenia się przyrody do życia. Setsubun no hi (節分の日)jest jednym z bardziej znanych poza granicami Japonii zwyczajem. Zawsze na początku lutego zwiastuje nadejście końca zimy. W przeszłości słowo setsubun oznaczało którąkolwiek z licznych zmian sezonu w starym kalendarzu. W dzisiejszych czasach odnosi się ono konkretnie do 3 lub 4 lutego, tradycyjnego początku wiosny. W starym kalendarzu pierwszy dzień wiosny oznaczał początek nowego roku.

Odganianie złych mocy

Zgodnie z tradycją, Japończycy świętują ten dzień rozsypując po domu ziarna fasoli, mające odganiać złe duchy, które mogą zagrażać domostwu i jego mieszkańcom. Popularne powiedzenie, także związane z odganianiem demonów mówi: oni-wa soto, fuku-wa uchi (鬼は外、福は内)Słowa te można przetłumaczyć jako: demony na zewnątrz [domu], szczęście do środka  i wypowiada się je podczas rozrzucania fasolki po mieszkaniu. W supermarketach pojawia się mnóstwo fasolek oraz masek demona, które najczęściej zakłada w domu ojciec i “straszy” dzieci, a te w zamian obrzucają “demona” fasolkami.

Tego dnia organizowane są również obchody w świątyni. W największych często biorą udział znane osobistości. W pozostałych przypadkach to wydelegowane osoby, najczęściej dzieci, stojąc na specjalnej platformie przed świątynią, rzucają w zebranych fasolkami, a czasami również losami na loterię, w której można wygrać atrakcyjne nagrody.

Japońscy celebryci na obchodach setsubun w Osace

Jedzenie przynoszące szczęście

Aby zapewnić sobie pomyślność na nadchodzący rok, w szczególności w rejonie Kansai, jedzone jest specjalne sushi zwane ehōmaki (jap. 恵方巻), czyli “maki [sushi] szczęśliwego kierunku”. Co roku kierunek jest inny, w 2017 jest to północny zachód. W środku sushi znajduje się siedem szczęśliwych składników – suszone grzyby shiitake, suszona tykwa, japoński omlet tamagoyaki, kawałeczek tuńczyka lub innej ryby, różowe strzępki dorsza zwane denbu, grilowany węgorz kabayaki oraz cienki pasek ogórka. “Szczęśliwą rolkę” należy zjeść w całości, nie wypowiadając ani słowa, będąc zwróconym w szczęśliwym dla danego roku kierunku.

Należy pamiętać także o zjedzeniu tylu ziarenek fasolki, ile ma się lat. Ma to zapewnić szczęście na nadchodzący rok.

 

źródła zdjęć: pixta.jp, japantimes.co.jp, omunew.info