Ayu (アユ) – pieczone rybki na patyku

Wraz z latem w Japonii nastaje czas licznych festiwali zwanych matsuri (祭り). To świetna okazja do spróbowania typowych japońskich przekąsek streetfoodowych. Jednym z ciekawszych dań, których można spróbować podczas letnich świąt są pieczone ryby o ciekawym kształcie, zwane ayu (jap. アユ、鮎).

Świeżo złowiona rybka ayu

Zwane w Polsce aju (Plecoglossus altivelis) to niezwykle popularne w Japonii niewielkie ryby słodkowodne. Są one nadziewane na patyczki tak, aby kształtem przypominały żywą rybę płynącą pod prąd. Patyczki wbijane są w piasek a następnie układane w okrąg i grillowane w specjalnych paleniskach. Tak wystawione robią niemałe wrażenie, a do tego pysznie smakują.

 

źródło zdjęć: japanesekitchen.net, izuymiya3.net