Co Japończycy jedzą na lunch?

 

Przerwa na lunch w japońskich firmach trwa zwykle ok. 1h. Jest to mało czasu na wyjście do restauracji. Większość pracowników wybiera szybką i tanią formę lunchu: od bento box, onigiri, curry z ryżem, po gyuudon, ramen, czy udon zjedzone nieraz na stojąco.
OnigiriCurry z ryzem

Najbardziej oszczędną formą lunchu jest oczywiście własnoręcznie przygotowane bento (弁当)- jednoporcjowy posiłek składający się z ryżu, ryby lub mięsa oraz z marynowanych lub gotowanych warzyw. Jeżeli jednak głodny pracownik nie dysponował wystarczającą ilością czasu na przygotowanie bento, może się poratować się bento kupionym w bento shop lub po prostu w konbini (japoński mini-market) i podgrzanym w mikrofalówce. Koszt takiego bento to kwota ok. 300-500 jenów. W konbini możemy również zakupić onigiri (おにぎり)– zrobione z ryżu uformowanego w trójkątny lub owalny kształt, czasem owinięte w nori, nadziewane marynowaną śliwką, ikrą, krewetkami, rybą. Jedna kulka onigiri kosztuje ok. 100-120 jenów, z reguły na lunch dla 1 osoby kupowane są dwie. Inne bardzo popularne danie lunchowe dostępne w konbini to curry z ryżem (カレー)– popularne japońskie danie składające się z ryżu, mięsa (zwykle wieprzowina) oraz sosu curry. To danie kosztuje ok. 200-500 jenów.

GyudonUdon

Oprócz konbini w porze lunchu oblegane są również bary, w których można kupić np. gyudon (牛丼)– porcja ryżu z wołowiną duszoną w dashi (rosół z ryb, albo wodorostów konbu) oraz przyprawiona sosem sojowym. Czasem podawane na wierzchu z surowym jajkiem. Koszt gyudon to kwota ok. 250-500 jenów. Gyudon można zjeść w barze na siedząco lub zamówić na wynos. W barze można zjeść również udon (うどん)- gruby makaron z mąki pszennej podawany w bulionie dashi z dodatkiem tempury, krewetek, tofu. W większość przypadków za tego rodzaju lunch płaci się od 200 do 400 jenów i je się go na stojąco. Istnieje jeszcze jedno bardzo popularne danie lunchowe, a mianowicie ramen (ラーメン)- danie skladające się z rosołu, makaronu i ryb, warzyw, mięsa, w zależności od upodobań, przyprawione sosem sojowym. Ramen mozna kupić i w konibini, można zjeść na stojąco, a także iść do baru. Oczywiście ceny tych wariantów zasadniczo się różnią: od 100 do 700 jenów.

RamenDVC00014.JPG

Oczywiście dostępne są również kanapki (サンドウィッチ) w cenie 100-200 jenów, jednak jest to opcja dla ostateczna, przy tylu innych pysznościach do wyboru…