Shunbun no hi 春分の日 – Święto równonocy wiosennej

Shunbun no hi 春分の日 jest to święto państwowe w Japonii, które ma miejsce w dniu równonocy wiosennej czasu japońskiego (równonoc wiosenna może wystąpić w różnych terminach w różnych strefach czasowych). Zwykle ma ono miejsce 20 lub 21 marca. Data święta nie jest oficjalnie ogłoszona do lutego poprzedniego roku, ze względu na potrzebę ostatnich pomiarów astronomicznych. W tym roku będzie 21 marca.

Shunbun no Hi to święto świętujące wiosenną równonoc. Jest to część siedmiodniowego okresu festiwalu o nazwie Haru no Higan 春の彼岸 (chwalenie wiosny oraz docenianie istot żyjących). Jest to jeden z dwóch punktów w ciągu roku, drugi to jesień, gdzie światło dzienne i nocne są tej samej długości i jest oficjalną zmianą pór roku. Ze względu na charakter święta obracającego się wokół zmian astronomicznych data święta może zmieniać się z roku na rok, ale zwykle wypada pomiędzy 19 marca a 22 marca. W dawnych czasach święto początkowo nazywało się Higan no Nakaba 彼岸のなかば , co oznacza „Środek Tygodnia Równonocy”.

Wakacje były początkowo czasem odwiedzania miejsc grobów bliskich i oddawania hołdu przodkom. Japończycy również poświęcają czas na odnowienie swojego życia poprzez sprzątanie domów i wprowadzanie zmian życiowych, takich jak rozpoczęcie lub ukończenie szkoły bądź nowe hobby. Dzisiaj Shunbun no Hi to święto narodowe, a większość Japończyków będzie miała wolny dzień, aby świętować ze swoimi rodzinami. Wiele osób wróci do swoich rodzinnych stron, aby spędzić dzień ze swoimi bliskimi. Dzień jest obchodzony, aby celebrować nadejście wiosenny i docenić rozkwit przyrody po długiej zimie. Niektórzy ludzie nadal odwiedzają miejsca pochówku swoich bliskich, zamiatają nagrobek z gruzu i często zostawiają ofiary z jedzenia lub świeże cięte kwiaty.

W tym dniu Japończycy jedzą ciastka ryżowe pokryte dżemem fasolowym (bota-mochi). Ich nazwa zmienia się w zależności od pory roku. Ciastka przyjmują nazwy kwiatów sezonowych. W okresie równonocy wiosennej ciastka nazywane są „bota-mochi (ぼ た も ち)” ponieważ jest to sezon kwiatów piwonii (botan / 牡丹). W przypadku równonocy jesiennej ciastka te noszą one nazwę „ohagi (お は ぎ)”, „ponieważ jest to sezon koniczyny buszu (hagi / 萩).

Źródła zdjęć: kic-update.com; kurumefan.com