Yuzu 柚子- cytrus, który podbija kulinarny świat

Yuzu jest jednym z ulubionych owoców koneserów już od kilku lat i staje się super modne w coraz szerszych kręgach.

Yuzu jest wiekości madarynki i przypomina nieco zdeformowaną cytrnę z dużą ilością pestek w środku. Jest to egzotyczny cytrus, który prędzej czy później powinien znaleźć się na waszym radarze. Yuzu uprawia się głównie w Japonii, Korei i Chinach. Posiada niesamowity zapach, ale jest bardzo kwaśny i cierpki, co oznacza, że ​​nie powinno się go jeść sauté. Zamiast tego jego skórka i sok są wykorzystywane do aromatyzowania potraw. Można dodać sok z tego owocu do dressingu, koktailu, marynaty lub stworzyć niesamowity w smaku sorbet.

Jednak za taką przyjemoność trzeba słono zapłacić. W Japonii jest stare powiedzenie: Momo kuri san nen, kaki hachi nen, yuzu no baka jū hachi nen 桃栗三年、柿八年, ユズの大馬鹿18年 (Trzy lata na brzoskwinie oraz kasztany, osiem lat na persymony i osiemnaście lat na głupie Yuzu). To nieco obraźliwe powiedzenie dla Yuzu opisuje, jak długo trwa proces uprawy tego drzewa cytrusowego zanim przyniesie ono jakiekolwiek owoce. Pokazuje rónież, jak cenne są one oraz ile musimy na nie czekać, zanim wpadną w nasze ręce. Niemniej jednak warto być cierpliwym. Są one bardzo aromatyczne i pożywne, co czyni je jednym z najpopularniejszych owoców cytrusowych w Japonii. Te niezwykle potężne drzewa Yuzu mogą żyć przez 100 lat, a czasami nawet do 300 lat lub dłużej.

źródła zdjęć: mejoresfotos.eu; finedininglovers.com