Don, czyli danie z ryżem w misce

 

Don jest to skrót od słowa donburi (丼), które w dosłownym tłumaczeniu oznacza po prostu ”miskę”. Jest to również bardzo popularne w Japonii określenie dania podawanego w misce, składającego się z gotowanego ryżu oraz różnymi dodatkami, sosami serwowanymi na wierzchu ryżu. Najczęściej składnikami są wspólnie duszone ryby, mięso, warzywa. Dobór składników zależy od regionu oraz sezonu.

Możemy wyróżnić kilka najpopularniejszych rodzai don:

Oyakodon– z kurczakiem i jajkami.

Katsudon– z kotletem wieprzowym, jajkami i cebulą.

Gyudon– z wołowiną (popularny fastfood).

Tendon– z tempurą, czyli panierowanymi i smażonymi w głębokim tłuszczu owocami morza (głównie homary) i warzywami.

Unadon (Unaju)– z marynowanym w sosie sojowym, grillowanym węgorzem.

Chukadon– z smażonymi warzywami i owocami morza w sosie chińskim.