Tonkatsu – Schabowy po japońsku (Japończyk Gotuje)

Tonkatsu przypomina polski kotlet schabowy. W Japonii przygotowuje się go z ‘loin’ lub ‘tenderloin’, polskie odpowiedniki to schab i polędwica. Jednakże w Polsce wykraja się mięso z tuszy wieprzowej bez tłuszczu, w Japonii natomiast tłuszcz pozostaje przy mięsie. 

Brak tłuszczu zmienia smak potrawy, w związku z czym do przygotowania tonkatsu w Polsce polecamy karkówkę, gdzie tłuszcz również jest pozostawiony przy mięsie. Jeśli natomiast zależy Ci na mocniejszym smaku mięsa, bez tłuszczu – wybierz polędwicę.

Składniki: (dla 3 osób)

  • ok. 450g karkówki
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • 2 jajka
  • panko (japońska panierka, do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)
  • olej do smażenia
  • sos Tonkatsu (do kupienia np. w Kuchnie Świata)
  • pół główki białej kapusty

1. Pokrój mięso na kotlety o grubości 2 cm.

3

 

2. Czubkiem noża ponacinaj tłuszcz i ścięgna (białe ‘linie’ w mięsie) po obu stronach kotletów, zapobiegnie to nadmiernemu twardnieniu mięsa w trakcie smażenia.

2

3. Rozbij mięso tłuczkiem. Następnie delikatnie uformuj mięso, aby znów kształtem przypominało zgrabne kotlety, oprósz solą i pieprzem.

1

4. W misce roztrzep jajka, przygotuj mąkę oraz panko. Rozgrzej olej na patelni do około 160⁰C. Kotlety oprósz z każdej strony mąką, nadmiar strzep.

4

5. Następnie umocz w jajku i odsącz (tak, żeby na kotlecie nie zostało zbyt dużo jajka). Obtocz kotlety w panko

5

55

6. Przełóż na rozgrzany olej i smaż, nie przekręcając kotletów. Gdy kolor panierki zacznie się zmieniać na złoty zwiększ ogień, aż do momentu gdy panierka stanie się chrupiąca.

6

7. Przełóż na talerz i pozostaw na około 5 – 10 minut

8. Kapustę pokrój na drobne paseczki i przełóż na talerze, obok ułóż pokrojone kotlety tonkatsu. Sos Tonkatsu nałóż do małej miseczki i maczaj w nim kawałki mięsa.

IMG_2959

SMACZNEGO !

 źródło : Japończyk Gotuje