Kurisumasu kēki, czyli świąteczne ciasto

Chociaż Świętowanie Bożego Narodzenia nie jest zakorzenione w japońskiej tradycji, nie można powiedzieć, by ten dzień nie odbijał się w Japonii żadnym echem. Obchody tego święta niewiele mają jednak wspólnego z tym, jak wyglądają one choćby w Polsce.

Celebracji dwudziestego czwartego grudnia w Japonii najbliżej byłoby do dobrze znanych w Polsce Walentynek. Z całą pewnością jest to dzień doskonały na randkę, podczas którego w restauracjach trudno niekiedy o stolik, a na ulicach widać wiele par.

Jednym z elementów typowych i dla świątecznej randki, ale także dla wszelkich świątecznych imprez jest kurisumasu kēki (クリスマスケーキ), czyli bożonarodzeniowe ciasto o charakterystycznym wyglądzie.

Chociaż cukiernie prześcigają się w coraz to nowych pomysłach na świąteczne ciasto, w tej niewątpliwie najpopularniejszej wersji jest to ciasto biszkoptowe przekładane i wykończone śmietanowym kremem kremem. Jego główną dekoracją są truskawki, które niekiedy stroi się dodatkowo bitą śmietaną, tak by wyglądem nawiązywały do postaci Świętego Mikołaja.

Wydawać się może, że biszkoptowe ciasto nie jest niczym niezwykłym, jednak nawet jego kolorystyka skrywa więcej niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Biel i czerwień niewątpliwie przywodzą na myśl Święta, jednak w Japonii takie połączenie obecne jest choćby na japońskiej fladze, a symbolizuje m.in. pomyślność.

Źródła zdjęć: https://www.mutekiro.com/, https://ignite.jp/