[PRZEPIS] Ramen na zimno – hiyashi chūka 冷やし中華

Ze względu na wysokie temperatury wiele letnich potraw w Japonii podawanych jest na zimno. Jedna z popularniejszych to hiyashi chūka (冷やし中華, dosłownie “chińszczyzna na zimno”). Składa się ze schłodzonego chińskiego makaronu pszennego (rāmen) z pociętymi w paseczki dodatkami, takimi jak: omlet (tamagoyaki 卵焼), szynka, imbir, ogórek i kawałki pomidorów.

Hiyashi chūka

Czasami danie bywa serwowane z kurczakiem lub marynowaną wieprzowiną. Całości dopełnia aromatyczny sos tare たれ składający się z wody, octu ryżowego, sosu sojowego, cukru, oleju sezamowego, nasion sezamu oraz odrobiny glutaminianu sodu (w Japonii często używany do przyprawiania).

Gotowe hiyashi chūka ze sklepu

Hiyashi chūka serwowane jest latem głównie w restauracjach serwujących rāmen i bywa też często nazywany “ramenem na zimno”. Makaron na zimno można też kupić w sklepikach typu konbini.

Jeśli macie ochotę na spróbowanie tego dania w Polsce, w te wakacje koniecznie poszukajcie w dobrych japońskich restauracjach hiyashi chūka, lub zróbcie sami w domu! Wszystkie składniki są ogólnodostępne w Polsce.

Podstawowy przepis na hiyashi chūka (2 porcje)

Składniki:
・suszony makaron chiński np. ramen lub chow mein – 2 porcje (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością)
・jajka – 2 szt
・ogórek – 1/3 szt
・pomidor – 1/2 szt
・kiełki fasoli mung – garść
・pieczone mięso (np. pierś z kurczaka lub wieprzowina, ew. szynka lub wędlina) – 2 plastry (można pominąć)

Sos tare:
★sos sojowy – 50 ml
★ocet ryżowy – 60 ml
★woda – 70 ml
★cukier – 20 g
★sól – szczypta
★glutaminian sodu – szczypta (można pominąć)
★olej sezamowy – 1 łyżeczka

Wykonanie:
Makaron chiński ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i opłukać zimną wodą. Jajka ugotować na półmiękko (ok 2,5 minuty od momentu zagotowania) w wodzie ze szczyptą soli. Ostudzić i przekroić na pół.
Przygotować sos tare. Wymieszać wszystkie składniki oznaczone ★ w małym rondelku i ostrożnie podgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści.
Ułożyć składniki na dużym głębokim talerzu: najpierw makaron, na nim pokrojone warzywa, kiełki, jajka oraz mięso. Całość polać sosem tare.

Smacznego :3

_

źródła zdjęć: kyounoryouri.jp, seven-blog.com, fukushima-shouten.com