Węgorz tak pyszny, że robią z niego ciastka – unagi 鰻

Jest pewne danie pochodzące z Japonii, które składa się z dużej miski wypełnionej gorącym ryżem z ułożonymi na wierzchu grillowanymi w sosie kabayaki filetami z węgorza. W zależności od tego, w jakim naczyniu jest podane, jego nazwa się różni.

Unagidon (jap. うなぎ丼) to wersja podana w okrągłej miseczce, typowej do podawania ryżu, natomiast unajū (jap. うな重) to nieco bardziej wystawna wersja tego dania, podawanego w lakowanym kwadratowym lub prostokątnym pudełeczku.

Węgorz podany na ryżu w lakowanym pudełku, czyli unajū

Jedną z wielu zalet unagi jest fakt, że w wielu japońskich restauracjach przyrządzane jest na oczach klienta. Węgorz jest filetowany, maczany kilkakrotnie w sosie kabayaki i opiekany na grillu. Zwieńczeniem dania jest sanshō – przyprawa ze sproszkowanych jagód, zwanych japońskim (lub górskim) pieprzem.

Węgorze filetowane na oczach gości restauracji w mieście Narita

Unagi, czyli węgorz, jest bardzo tłustą rybą. Japończycy uważają, że zjedzenie unagi dostarczy organizmowi dużo siły. Z ryby szczególnie znane jest miasto Hamamatsu w prefekturze Shizuoka. Posiada nawet swoje ”unagi pie”- słynne kruche ciasteczko z węgorza, które w smaku wcale go nie przypomina (jest słodkie), a również dostarcza mnóstwo energii (ze względu na sporą zawartość masła). Jest to maślane ciasteczko swoim kształtem przypominające nieco upieczonego węgorza, posypane sproszkowanym suszonym węgorzem oraz czosnkiem.

Węgorzowe ciasteczko, czyli unagi pie

gnavi.co.jp, shop47.info, goo.ne.jp