Sashimi z koniny… (Basashi)

 

Jedna z japońskich potraw, która budzi niemałe kontrowersje, gdyż jest przygotowywana z surowej koniny!

Potrawa uważana za specjalność prefektury Kumamoto uważana jest za przysmak w całej Japonii. Większość mięsa na basashi importowana jest z Ameryki Północnej lub Europy (w tym z Polski!), niekiedy jako półprodukty lub jako żywe zwierzęta, które są tuczone przed ubojem w Japonii. Mięso z konia uważane jest za niskokaloryczne, o niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu, jest bogate w białko.

Najczęściej basashi przygotowywane jest z mięsa z okolic ud, karku lub okolic żeber zwierzęcia. Podawane jest z sosem sojowym oraz tartym imbirem i tartym czosnkiem, niekiedy również z posiekaną zieloną cebulką. Basashi możemy spróbować w lokalach kaitenzushi oraz izakaya. Często basashi określane jest jako sakura niku- ”mięso wiśniowe”- z powodu swojego różowego koloru oraz wyglądu podobnego płatkom wiśni.

 Losy Basashi

CIEKAWOSTKA: W Japonii można spróbować lodów basashi! Są to lody z kawałkami koniny!