Japońskie pierogi – gyōza 餃子 (PRZEPIS)

Nie tylko w Polsce mamy pierogi! Jak zapewne wiecie, mięsno-warzywne nadzienie owinięte ciastem to popularna forma dania również w krajach Azji. Również Japończycy mają swoje własne pierożki, zwane gyōza 餃子. Choć oni sami nazywają je chińskimi, są przygotowywane po japońsku. W odróżnieniu od naszych pierogów, gyōza zawsze są podawane jako przystawka – po kilka sztuk na małym talerzyku – chociaż oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je jako normalne danie.

Są to pierogi smażone na złocisty kolor, co sprawia, że są jeszcze smaczniejsze. Spróbujcie swoich sił z naszym przepisem i zaskoczcie gości.

Ciasto na 40 placków*:

  • 2 szklanki mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ szklanki wrzątku

* obecnie można kupić w sklepach z kuchnią orientalną również gotowe „skórki” do gyōzy

Farsz:

  • 3 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej (tylko miękkie części liści)
  • ½ łyżeczki soli
  • 300 g zmielonej wieprzowiny
  • ½ łyżki świeżo startego imbiru
  • 2-3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (tylko zielone części)
  • 2 łyżeczki ciemnej pasty miso (aka miso)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka posiekanej czerwonej papryczki chilli

Do smażenia:

  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • ½ szklanki wody

Dodatkowo sos do namaczania ( nie jest konieczny) :

  • 6 łyżeczek sosu sojowego
  • 3 łyżeczki octu ryżowego

PRZYGOTOWANIE CIASTA :

Przygotuj ciasto na placki: do dużej miski wsyp mąkę i sól. Pomału, partiami dodawaj wrzątek i mieszaj aż uzyskasz kulę z ciasta. Jeżeli będzie za suche, dodaj jeszcze odrobinę wody. Przykryj ciasto wilgotną szmatką i odstaw na godzinę.

Na posypanej mąką powierzchni ugniataj ciasto przez około 5 minut, aż będzie gładkie. Uformuj ciasto w długi wałek i potnij na 40 cylindrów posypując je delikatnie mąką, aby się później nie przyklejały do powierzchni. Rozwałkuj każdy kawałek na okrągło (brzegi trochę cieniej niż środek), posypując mąką. Używając okrągłej foremki o średnicy 8 cm powycinaj kółka.

FARSZ :

W dużej misce posyp kapustę solą i odstaw na 10 minut. Następnie używając rąk wyciśnij z kapusty nadmiar wody. Dodaj wieprzowinę, imbir, czosnek, szczypiorek, miso, olej sezamowy, chili i cukier. Wymieszaj wszystko rękoma i ugnieć kulę. Kilka razy uderz nią w dno miski, co zmiękczy mięso i sprawi, że będzie się dobrze kleiło.

W małej miseczce przygotuj odrobinę zimnej wody do klejenia pierożków. Na placku umieść małą porcje farszu, brzeg posmaruj zimną wodą, złóż placka na pół, przyciśnij brzegi.

lepienie-pierogow

SMAŻENIE :

Na dużej patelni ze szczelną pokrywką podgrzej 1 łyżeczkę oleju sezamowego . Ułóż bokiem na patelni tyle pierogów, ile się zmieści (tylko jedna strona jest podsmażana). Smaż pierożki aż  jedna strona stanie się chrupiąca.

Powoli  wlej ¼ szklanki wody na patelnię. Kiedy przestanie pryskać, dodaj ½ łyżeczki oleju sezamowego (wlewaj po brzegu patelni). Przykryj patelnię przykrywką i zmniejsz ogień do małego.

Steamuj pierożki około 2 minuty (ciasto powinno zrobić się lekko przezroczyste a mięso sprawdzone widelcem twardawe). Podnieś przykrywkę i lekko zwiększ ogień. Kontynuuj gotowanie aż wyparuje cała woda i zostanie sam olej (około 2 minuty). Kiedy usłyszysz syczenie, potrząśnij patelnią, pierożki powinny się ślizgać po powierzchni. Jeżeli się kleją do powierzchni, zdejmij patelnię z ognia na chwilę i przykryj przykrywką. Podawaj z sosem do namaczania.

 gyoza-