Ganashe z zielonej herbaty 抹茶の生チョコレート
Japońska nazwa tej czekolady to „nama(生) chocolate(チョコレート)”. Dzięki śmietance w składzie, jest ona delikatna i rozpływa się w ustach. W tym przepisie wykorzystujemy sproszkowaną zieloną herbatę, która sprawi, że oprócz słodyczy białej czekolady poczujesz również gorycz herbaty. Ganashe świetnie sprawdzi się jako prezent na zbliżające się Walentynki. W Japonii 14-go lutego to Panie obdarowują Panów czekoladkami – Panowie rewanżują się słodkościami w tzw. białym dniu (White Day), 14-go marca.
Ważne: ten rodzaj czekolady jest dobry zimą. Latem, ze względu na wyższe temperatury czekolada będzie się rozpuszczać jeszcze przed podaniem.
Składniki:
- 200g białej czekolady
- 15g masła
- 100g śmietany 36%
- 1,5 łyżki sproszkowanej zielonej herbaty (do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)
+ dodatkowa ilość sproszkowanej zielonej herbaty i cukier puder (do obtoczenia czekoladek)
- Papier do pieczenia (załączone zdjęcia przedstawiają przygotowanie podwójnej ilości czekolady, a więc wszystkie składniki są x2. Z tego też powodu użyliśmy formy do ciasta. Przy normalnych proporcjach polecamy mniejsze pojemniki)
Wyłóż formę papierem do pieczenia. Możesz również użyć foremek do lodu – nie musisz ich wykładać papierem.
Czekoladę i masło pokrój na małe kawałki.
W garnku podgrzej śmietanę (nie może się zagotować!). Zdejmij z ognia, dodaj masło i białą czekoladę.
Cały czas mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia składników.
Następnie dodaj przesianą przez sitko sproszkowaną zieloną herbatę (dzięki temu nie powstaną grudki). Dobrze wymieszaj.
Przelej masę do formy i wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin.
Czekoladę delikatnie wyjmij z formy i pokrój (będzie łatwiej, jeśli rozgrzejesz nóż nad ogniem).
W miseczce wymieszaj sproszkowaną zieloną herbatę z cukrem pudrem (proporcje zależą od tego, czy chcesz otrzymać bardziej czy mniej słodką czekoladę).
Każdy kawałek czekolady obtocz w zielonej herbacie wymieszanej z cukrem pudrem. Rób to delikatnie, aby nie rozgnieść kawałków czekolady. Przechowuj w lodówce.
SMACZNEGO !
źródło : Japończyk_gotuje