Nie jest odkryciem, że w Japonii ryby są bardzo popularne. Ale czy zastanawiało was kiedyś ile tak naprawdę jedzą Japończycy i jakie ryby „schodzą” najlepiej ?
Według danych statystycznych jedna na dziesięć ryb jest jedzona w Japonii. Japończycy zjadają około 7,4 miliona ton ryb rocznie, przeciętny Japończyk w 2005 zjadał 30kg obecnie według danych ta ilość wynosi 58kg.
Zamiłowanie do dużej konsumpcji ryb nie jest jednak takie samo w całym kraju. Japonia jest krajem o terenie górzystym, nie posiada wielu jezior ani rzek, tak więc mieszkańcy, którzy żyją wewnątrz kraju zjadają dużo mniej ryb niż ci nad brzegiem. Ważne dla Japończyków jest aby ryby były świeże a transport w głąb kraju nie jest taki łatwy i opłacalny w dużych ilościach. Japończycy dodatkowo trzymają się lokalnego jedzenia, obecnie technologia pozwala nam na wiele, kiedyś jednak tak nie było a przyzwyczajenia robią swoje.
Najpopularniejszą rybą w Japonii jest Keta (Oncorhynchus keta) gatunek ryby z rodziny łososiowatych, po Japońsku nazywa się サケ (keta). Ryba ta jest bardzo popularna wśród kobiet, wykorzystuje się ja często do bento i innych potraw.
Drugie miejsce zajął tuńczyk pacyficzny (Thunnus orientalis) w Japonii nazywany クロマグロ. Tuńczykowi niestety grozi wyginięcie z powodu ogromnych połowów. Ryba ta może urosnąć do nawet 3m. Owe giganty są sprzedawane na bazarach w Japonii za rekordowe ceny. W 2019 ważący 278kg tuńczyk sprzedany został za 3,1mln dolarów.