Ganashe z zielonej herbaty (Japończyk Gotuje)

Ganashe z zielonej herbaty 抹茶の生チョコレート

Japońska nazwa tej czekolady to „nama() chocolate(チョコレート)”. Dzięki śmietance w składzie, jest ona delikatna i rozpływa się w ustach. W tym przepisie wykorzystujemy sproszkowaną zieloną herbatę, która sprawi, że oprócz słodyczy białej czekolady poczujesz również gorycz herbaty. Ganashe świetnie sprawdzi się jako prezent na zbliżające się Walentynki. W Japonii 14-go lutego to Panie obdarowują Panów czekoladkami – Panowie rewanżują się słodkościami w tzw. białym dniu (White Day), 14-go marca.

Ważne:  ten rodzaj czekolady jest dobry zimą. Latem, ze względu na wyższe temperatury czekolada będzie się rozpuszczać jeszcze przed podaniem.

Składniki:

  • 200g białej czekolady
  • 15g masła
  • 100g śmietany 36%
  • 1,5 łyżki sproszkowanej zielonej herbaty (do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)

+ dodatkowa ilość sproszkowanej zielonej herbaty i cukier puder (do obtoczenia czekoladek)

  • Papier do pieczenia (załączone zdjęcia przedstawiają przygotowanie podwójnej ilości czekolady, a więc wszystkie składniki są x2. Z tego też powodu użyliśmy formy do ciasta. Przy normalnych proporcjach polecamy mniejsze pojemniki)

Wyłóż formę papierem do pieczenia. Możesz również użyć foremek do lodu – nie musisz ich wykładać papierem.

 IMG_3473

Czekoladę i masło pokrój na małe kawałki.

IMG_3474

W garnku podgrzej śmietanę (nie może się zagotować!). Zdejmij z ognia, dodaj masło i białą czekoladę.

IMG_3476

Cały czas mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia składników.

IMG_3477

Następnie dodaj przesianą przez sitko sproszkowaną zieloną herbatę (dzięki temu nie powstaną grudki). Dobrze wymieszaj.

IMG_3478

IMG_3479

Przelej masę do formy i wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin.

IMG_3480

Czekoladę delikatnie wyjmij z formy i pokrój (będzie łatwiej, jeśli rozgrzejesz nóż nad ogniem).

IMG_3483

 

W miseczce wymieszaj sproszkowaną zieloną herbatę z cukrem pudrem (proporcje zależą od tego, czy chcesz otrzymać bardziej czy mniej słodką czekoladę).

IMG_3484

Każdy kawałek czekolady obtocz w zielonej herbacie wymieszanej z cukrem pudrem. Rób to delikatnie, aby nie rozgnieść kawałków czekolady. Przechowuj w lodówce.

IMG_3491

SMACZNEGO !

źródło : Japończyk_gotuje