Aktualnie w Polsce i Japonii panują ogromne upały. Japończycy znaleźli sposób na wysokie temperatury. Jest to pyszny deser, który pozwoli nam na odrobinę ochłodzenia. Kakigōri (かき氷) – deser lodowy przyprawiany syropami lub mlekiem skondensowanym. Ma on niezwykle gładką i puszystą konsystencję mimo mylnego wyglądu. Podstawowymi składnikami są lód, syrop smakowy oraz czasami skondensowane mleko. Kakigōri może być o smaku truskawki, zielonej herbaty, melona i wielu innych. Latem przysmak ten można kupić dosłownie wszędzie, a niektóre miejsca podają kakigōri z lodami, fasolką azuki czy tapioką.
Chociaż do przygotowywania kakigōri często używa się elektrycznych urządzeń, można spotkać również sprzedawców korzystających z ręcznych maszyn. Tradycyjny sposób przygotowywania kakigōri polega na ścieraniu lodu w ręcznie napędzanej maszynie bezpośrednio do kubka lub miseczki i jest powszechny wśród ulicznych sprzedawców.
Warto spróbować przede wszystkim lodów o smaku zielonej herbaty (matcha aisu), które dostępne są na terenie całego kraju, jednak najsmaczniejsze lody sprzedawane w rejonach specjalizujących się w uprawie zielonej herbaty, np. w Uji niedaleko Kioto czy też w prefekturze Shizuoka. Do innych niespotykanych smaków można zaliczyć także lody o smaku batata (murasaki-imo), czarnego sezamu (kurogoma), fasolki azuki czy też białej brzoskwini (hakutō).
Przykładowy przepis:
- 500 ml wody
- 500 g cukru
- 10 zielonych winogron
- 2 łyżki soku z cytryn
- 1,5 łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty
Opis przygotowania:
- Winogrona umyć, pozbawić pestek i pokroić na drobne kawałki. Zagotować wodę z cukrem i sokiem cytrynowym.
- Zagotowane składniki przelać do dwóch małych naczyń. Do jednego z nich wsypać pokrojone wcześniej winogrona i dodać sproszkowaną herbatę.
- Następnie składniki te miksować mikserem przez 40 sekund.
- Zagotowane składniki z drugiego naczynia przestudzić i włożyć do zamrażalnika wraz ze zmiksowanymi.
- Zamrożone wyciągnąć i zeskrobać z obu naczyń do jednego pucharka deserowego.