Kaczka Kuwayaki z mirin i pomarańczą (Japończyk Gotuje)

Kaczka Kuwayaki z mirin i pomarańczą 鴨のくわ焼き みりんとオレンジ風味

Początki kaczki kuwayaki są bardzo interesujące. Kuwa(鍬くわ) to motyka. Bardzo dawno temu rolnicy używali motyki jako patelni i na niej przygotowywali smażone mięso z drobiu. Robili to w ukryciu, gdyż ogólnie panujący buddyzm zabraniał spożywania mięsa. Do dziś używa się nazwy kuayaki na określenie smażonych dań z drobiu z sosem słodko-słonym. Dziś pokażemy Wam przepis z wykorzystaniem mirin i pomarańczy.

Składniki (dla 2 osób):

  • pierś z kaczki              250-300 g
  • sól, pieprz
  • pomarańcza                 1 szt. (sam miąższ – bez białych skórek)
  • skórka z kumkwatu   (do przybrania)
  • wasabi
  • szczypiorek                   (pęczek)

Sos mirin:

  • mirin            150 ml
  • sos sojowy   100 ml

Przygotowanie:

1. Natrzyj pierś z kaczki solą i pieprzem, usmaż z obu stron na patelni. Następnie zawiń w folię aluminiową i przełóż na talerz. Pozostaw w ten sposób tak długo jak długo była smażona pierś.

kaczka 1

2. Na patelni zagotuj mirin, następnie dodaj sos sojowy i miąższ z pomarańczy. Całość zagotuj.

2 kaczka

3. Dodaj pierś z kaczki i polej ją powstałym sosem. Trzymaj na patelni aż sos się skarmelizuje.

3 kaczka

4. Pokrój szczypiorek na 7 cm kawałki i ułóż na talerzu. Na talerzu połóż pokrojoną na plasterki pierś z kaczki. Polej skarmelizowanym sosem. Na wierzchu połóż pokrojoną na cienkie paseczki skórkę z kumkwatu. Kaczka będzie również smaczna jeżeli podasz ją z odrobiną wasabi.

4 kaczka

SMACZNEGO! 🙂

 

 

 

źródło: Japończyk Gotuje