Karaage ( Japończyk Gotuje )

Karaage (唐揚げ )to kurczak smażony w głębokim oleju. Jest jednym z bardziej popularnych dań w Japonii – na lunch, obiad, do bento (japoński lunch box), w izakayach (miejsca serwujące alkohol i przekąski). Różnica między karaage a smażonym kurczakiem  to sposób przyrządzenia. Kurczaka do karaage najpierw zanurza się w marynacie (aby mięso nabrało smaku), następnie obtacza w mące i smaży dwukrotnie. Przygotowując smażonego kurczaka obtacza się go w panierce i przyprawach, a następnie smaży jeden raz – mięso ma więc inny smak.

Składniki:

  • mięso z kurczaka          250g
  • świeżo starty imbir      ok.10g
  • posiekany czosnek       ok.10g
  • sos sojowy                     4 łyżki
  • białe wino                     2 łyżki
  • mąka ziemniaczana     ( do obtaczania )
  • olej do smażenia
  • sok z cytryny                 (do skropienia mięsa)

1. Mięso z udka z kurczaka pokrój na średniej wielkości kawałki, przełóż do miski i dodaj imbir, czosnek, sos sojowy i białe wino. Dobrze wymieszaj i odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie odlej wodnisty sos, który się wytworzył.

2. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.

3. Na patelni dobrze rozgrzej olej ( ok. 180 stopni ). Kawałki kurczaka smaż po 1,5 min. z każdej strony.

4. Usmażone kawałki przełóż na ruszt (kratkę), przykryj folią i pozostaw na 4 min. ( aby mięso doszło wewnątrz )

5. Obsmaż jeszcze raz na patelni ok.40 sekund z każdej strony ( dzięki temu kurczak będzie chrupiący z zewnątrz

Przed jedzeniem skrop kawałki kurczaka sokiem z cytryny. SMACZNEGO !

 

źródło : japończyk gotuje