Mały słownik japoński – Restauracja

Kolejny mały słownik, tym razem odnośnie słów związanych z jedzeniem. Tak jak wcześniej pisałam dzięki zdjęciom w menu w większości przypadków dogadamy się bez pomocy słów. Mimo wszystko dla tych, którzy chcą zabłysnąć przygotowaliśmy listę słówek do wykorzystania w restauracji. Lista też może być przydatna dla osób, które chcą odwiedzić tradycyjne restauracje, wprawdzie takie nie posiadają menu dostosowanego do obcokrajowców ale i potrawy są tradycyjne a smak niesamowity.

słowo po polskuromajioryginalny zapis
ŚniadanieAsa gohan / Cho- shoku朝ごはん / 朝食
ObiadHiru gohan / Chu- shoku昼ごはん / 昼食
KolacjaBan gohan / Yu- shoku晩ごはん / 夕食
WodaMizu
Zielona herbataOcha (Ryokucha)お茶 / 緑茶
Czarna herbataKo-cha紅茶
KawaKo-hi-コーヒー
MlekoGyu-nyu- / Miruku牛乳ミルク
PiwoBi-ruビール
Kuchnia JapońskaWashoku和食
Kuchnia EuropejskaYo-shoku洋食
Kuchnia ChińskaChu-ka中華
RamenRa-menラーメン
SushiSushi寿司
TortKe-kiケーキ
SłodyczeOkashiお菓子
DeserDeza-toデザート
PałeczkiOhashi / Hashiお箸 / 箸
WidelecFo-kuフォーク
NóżNaifuナイフ
ŁyżkaSupu-nスプーン
Serwetkakami napukin紙ナプキン
Sos sojowySho-yu醤油(しょうゆ)
SólShio
PieprzKosho-胡椒
CukierSato-砂糖
SmaczneOishiiおいしい
OkropneMazuiまずい
MenuMenyu-メニュー
RachunekOkaikei / Okanjo-お会計お勘定
KasaRejiレジ
Płacić oddzielnieBetsu betsu ni別々に
Lunch MenuRanchi Menyu-ランチメニュー
Proszę o ・・・・・・ o onegai shimasu・・・をお願いします