Rostbef po Japońsku ( Japończyk Gotuje )

Rostbef najczęściej pieczemy, smażymy, grillujemy oraz marynujemy. Przygotowujemy z nich steki, rumsztyki lub befsztyki. Mięso najwyższej jakości używamy do przygotowania tatara. A jak przyrządzić go po Japońsku? Sprawdźcie sami!

Składniki:

  • rostbef wołowy 550 g
  • cebula 2
  • sól/pieprz szczypta
  • olej 2 łyżki
  • cytryna 1 (do skropienia mięsa)
  • pasta wasabi trochę
  • płatki bonito trochę

Sos:

  • sake/białe wino 330 ml
  • cukier 180 g
  • sos sojowy 375 ml
  •  świeży imbir 20 g (pokrojony w plasterki)

1. Wytnij tłuszcz z mięsa, posyp solą i pieprzem, pozostaw na 30 min.

1111

2. Posiekaj cebulę i podsmaż, aż zbrązowieje. W garnku wymieszaj wszystkie składniki sosu i dodaj podsmażoną cebulkę, zagotuj.

1112 1113

3. Po 30 min. za pomocą ręcznika kuchennego zetrzyj sól i pieprz z mięsa. Obsmaż mięso z każdej strony na patelni i przełóż do garnka z gotującym się sosem. Natychmiast zgaś ogień i pozostaw mięso w przykrytym garnku na 4 godziny.

1114

4. Ostudzone mięso pokrój w plastry, przełóż na talerz i podawaj z ćwiartką cytryny (sok do skropienia mięsa), przybrane płatkami bonito z odrobiną pasty wasabi na talerzu.

1115

 

 

źródło: Japończyk Gotuje