Chrupiące pierożki – Gyoza (Japończyk Gotuje)

Gyoza to tradycyjne pierożki, popularne w kuchniach krajów wschodniej Azji. Podobne nieco do polskich kołdunów, nadziewane są zazwyczaj mięsem z dodatkiem kapusty pekińskiej lub np. imbiru bądź szczypioru.

Składniki: (na ok. 20 pierożków)

  • 200g mielonego mięsa wieprzowego
  • 150g białej kapusty lub kapusty pekińskiej
  • 1 pęczek szczypiorku czosnkowego (można zastąpić zwykłym szczypiorkiem)
  • 1-2 ząbki startego czosnku
  • starty świeży imbir (tyle samo co czosnku)
  • 2 łyżki białego wina
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • pół łyżki mąki
  • ciasto na gyoza (do kupienia w sklepach z produktami azjatyckimi. Ciasto rozmrozić dzień przed gotowaniem.

Sos do pierożków:

  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka mirin
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka kropel oleju sezamowego

1. Posiekaj kapustę i szczypiorek, przełóż do miski, odrobinę posól i wymieszaj.

2. Przełóż mięso do dużej miski i ugniataj samo mięso aż stanie się lepkie. Przygotowaną wcześniej kapustę ze szczypiorkiem dokładnie wyciśnij aby pozbyć się wody, którą puściła. Przełóż do miski z mięsem, dodaj starty imbir i czosnek, białe wino, sos sojowy, olej sezamowy oraz cukier. Wszystko dobrze wymieszaj.

japojczyg gotuije

3. Przygotowany w ten sposób farsz nakładaj na krążki z ciasta. Krążek połóż na dłoni, zwilż wodą brzeg połowy krążka. Na środek nałóż farsz. Pamiętaj, aby farszu nie nakładać za dużo, bo ciasto się nie sklei.

IMG_2268

Japończycy sklejają pierożki tak, aby powstała fala. Jeśli to za trudne, sklei w taki sposób jaki potrafisz (Ważne! Surowych pierożków nie należy przechowywać w lodówce. Można je albo zamrozić albo od razu usmażyć).

IMG_2283

  1. W kubku wymieszaj 150ml wody i pół łyżki mąki.
  1. Na patelni rozgrzej trochę oleju i zacznij smażyć pierożki. Gdy zaczną brązowieć pod spodem, wylej na patelnię przygotowaną wcześniej w kubku miksturę z wody i mąki. Przykryj i smaż na małym ogniu około 6 minut. Następnie zdejmij przykrywkę i trzymaj na ogniu aż cała woda wyparuje. Gdy ciasto na pierożkach stanie się chrupiące przełóż wszystko na talerz.

IMG_2292

Sos do gyoza:

  • W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu i gotowe. Jedz, maczając pierożki w sosie.

źródło: japończyk-gotuje