Gyoza to tradycyjne pierożki, popularne w kuchniach krajów wschodniej Azji. Podobne nieco do polskich kołdunów, nadziewane są zazwyczaj mięsem z dodatkiem kapusty pekińskiej lub np. imbiru bądź szczypioru.
Składniki: (na ok. 20 pierożków)
- 200g mielonego mięsa wieprzowego
- 150g białej kapusty lub kapusty pekińskiej
- 1 pęczek szczypiorku czosnkowego (można zastąpić zwykłym szczypiorkiem)
- 1-2 ząbki startego czosnku
- starty świeży imbir (tyle samo co czosnku)
- 2 łyżki białego wina
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju sezamowego
- pół łyżki mąki
- ciasto na gyoza (do kupienia w sklepach z produktami azjatyckimi. Ciasto rozmrozić dzień przed gotowaniem.
Sos do pierożków:
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mirin
- 1 łyżeczka cukru
- kilka kropel oleju sezamowego
1. Posiekaj kapustę i szczypiorek, przełóż do miski, odrobinę posól i wymieszaj.
2. Przełóż mięso do dużej miski i ugniataj samo mięso aż stanie się lepkie. Przygotowaną wcześniej kapustę ze szczypiorkiem dokładnie wyciśnij aby pozbyć się wody, którą puściła. Przełóż do miski z mięsem, dodaj starty imbir i czosnek, białe wino, sos sojowy, olej sezamowy oraz cukier. Wszystko dobrze wymieszaj.
3. Przygotowany w ten sposób farsz nakładaj na krążki z ciasta. Krążek połóż na dłoni, zwilż wodą brzeg połowy krążka. Na środek nałóż farsz. Pamiętaj, aby farszu nie nakładać za dużo, bo ciasto się nie sklei.
- W kubku wymieszaj 150ml wody i pół łyżki mąki.
- Na patelni rozgrzej trochę oleju i zacznij smażyć pierożki. Gdy zaczną brązowieć pod spodem, wylej na patelnię przygotowaną wcześniej w kubku miksturę z wody i mąki. Przykryj i smaż na małym ogniu około 6 minut. Następnie zdejmij przykrywkę i trzymaj na ogniu aż cała woda wyparuje. Gdy ciasto na pierożkach stanie się chrupiące przełóż wszystko na talerz.
Sos do gyoza:
- W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu i gotowe. Jedz, maczając pierożki w sosie.
źródło: japończyk-gotuje