Tak, Japończycy podobnie jak Polacy uwielbiają chleb. Należy jednak odrzucić nasze wyobrażenie o pysznym bochenku z chrupiącą skórką i ziarnami, ponieważ ulubione wypieki Japończyków są z ciasta białego, puszystego i miękkiego niczym chmurka. Chleby i bułki sprzedawane w supermarkecie przypominają nasz chleb tostowy i są bardzo miękkie, lekko słodkie i zapakowane w plastikowe folie. Jest oczywiście też wiele francuskich piekarni i cukierni, gdzie można kupić przysmaki przypominające, przynajmniej z wyglądu, bułki i ciastka, jakie znamy z Polski. Teraz jednak chcielibyśmy pomóc Wam sobie wyobrazić, jak wyglądają typowo japońskie wyroby piekarnicze.
1. Chleb i bułki
Najłatwiej dostępny jest biały chleb tostowy shokupan (食パン), pokrojony i pakowany po 2, 6 lub 8 kawałków. Szokiem może się dla nas okazać grubość takiej kromki – może osiągać nawet 3 centymetry! Ten chleb jest jednak tak lekki, że grubość jest zupełnie usprawiedliwiona. Sekretem do niezwykłej miękkości i puszystości, która nie mija nawet po tygodniu od otwarcia chleba (chociaż nie jestem pewna, czy to jest dobra rzecz), jest podobno specjalna technika wyrobu ciasta zwana tangzhong. Do surowego ciasta chlebowego dodaje się przygotowaną wcześniej masę z podgrzanej mąki i wody, która podczas pieczenia jeszcze bardziej spulchnia wypiek.
Bułki (テーブルロール) są o połowe mniejsze niż w Polsce, równie miękkie i słodkie co chleb i można je kupić w torbach pakowane po 6, 7 lub 8 sztuk. Często mają dodatek masła lub margaryny.
2. Kashi pan 菓子パン
Są także odpowiedniki naszych drożdżówek. Nie uświadczysz jednak w Japonii poczciwej bułki z kruszonką, dżemem, budyniem czy białym serem. Oto co ciekawsze (dla Europejczyka) produkty, które można znaleźć w większości sklepów:
– kanapki (z opisanego wyżej chleba) z truskawkami i bitą śmietaną 苺クリームサンド
– rożki コルネ z budyniem waniliowym lub czekoladowym
– anpan アンパン, czyli miękką bułkę ze słodka czerwoną fasolką w środku
– meronpan メロンパン, czyli połączenie słodkiej bułki i ciasteczka/kruszonki
– bułki z bitą śmietaną クリームパン
– inne prostsze wypieki, na przykład pączki z nadzieniem z czerwonej fasolki lub warkocze z zieloną herbatą
3. Sozai pan 素材パン
Chyba najbardziej szokujące dla nas są słone japońskie kreacje z pieczywa. W każdym konbini można kupić dobrze nam znaną minipizzę, czyli pizza pan ピザパン, a także bułkę z parówką na zimno. Niedostępne w Polsce sa jednak:
– kare pan (カレーパンbułeczka z curry, przypomina słoną wersję naszego pączka, który zamiast dżemu ma gęsty sos curry)
– yakisoba pan (焼きそばパンbułka ze smażonym makaronem)
– mayo pan (マヨパン bułka z majonezem i kukurydzą)
– tsuna pan bułka z tuńczykiem
– korokke pan to bułka z krokietem z ziemniaków i mięsa oraz cienko poszatkowaną kapustą.
Ogólnodostępne są również amerykańskie trójkątne „sandwiche” i… hamburgery! W lodówkach obok kanapek i onigiri leżą pękate, zapakowane w papier hamburgery. W środku jest bardzo dużo miękkiej bułki i cieniutki kotlet z odrobiną sosu. Zaskakująco dobrze smakuje nawet bez podgrzewania.
Które z japońskich wypieków najbardziej Wam przypadły do gustu?
źródła zdjęć: kaumo.jp, yamazakipan.co.jp, zbiory własne