Jest pysznym, sezonowym deserem, serwowanym najczęściej w porze lata. Galaretkę hakuto (jap. hakutou jerii 白桃ゼリー) przygotowuje się z soku białych brzoskwiń pochodzących z prefektury Okayama oraz z wody źródlanej. Prefektura Okayama jest znana w całej Japonii z uprawy białych brzoskwiń, i to m.in. stamtąd rozprowadza się te owoce po całym kraju.
Galaretka hakuto ma bardzo delikatny smak i aromat brzoskwiń, a kształtem najczęściej przypomina owoce, z których została zrobiona. Najlepiej smakuje kiedy jest bardzo dobrze schłodzona. Ze względu na sezonowość owoców, jej smak może zmieniać się od bardzo słodkiej do bardzo kwaśnej, zależnie od pory w jakiej zostały zebrane brzoskwinie.
![](https://japoland.pl/wp-content/uploads/187ac394191313c8c02dcc3dfc761b811.jpg)
![](https://japoland.pl/wp-content/uploads/187ac394191313c8c02dcc3dfc761b811.jpg)
Ręcznie robione hakuto w eleganckich opakowaniach
Aby posmakować tego japońskiego specjału trzeba przygotować sporo pieniędzy, ponieważ owoce w Japonii są bardzo drogie. Za galaretkę hakuto możemy zapłacić nawet ok. 30 dolarów! Są jednak dostępne galaretki produkowane masowo, do kupienia w każdym konbini, za które zapłacimy od 2 do 5 dolarów za jedną porcję.
![](https://japoland.pl/wp-content/uploads/img.jpg)
![](https://japoland.pl/wp-content/uploads/img.jpg)
Porcja galaretki hakuto produkowanej masowo
Źródło zdjęć: 351070.com, agrinet.pref.tochigi.lg.jp