Aktualnie w Japonii panują ogromne upały. Japończycy znaleźli sposób na wysokie temperatury. Jest to pyszny deser, który pozwoli nam na odrobinę ochłodzenia. Kakigōri (かき氷) – deser lodowy przyprawiany syropami lub mlekiem skondensowanym. Ma on niezwykle gładką i puszystą konsystencję mimo mylnego wyglądu. Podstawowymi składnikami są lód, syrop smakowy oraz czasami skondensowane mleko. Kakigōri może być o smaku truskawki, zielonej herbaty, melona i wielu innych. Latem przysmak ten można kupić dosłownie wszędzie, a niektóre miejsca podają kakigōri z lodami, fasolką azuki czy tapioką.
Chociaż do przygotowywania kakigōri często używa się elektrycznych urządzeń, można spotkać również sprzedawców korzystających z ręcznych maszyn. Tradycyjny sposób przygotowywania kakigōri polega na ścieraniu lodu w ręcznie napędzanej maszynie bezpośrednio do kubka lub miseczki i jest powszechny wśród ulicznych sprzedawców.
Warto spróbować przede wszystkim lodów o smaku zielonej herbaty (matcha aisu), które dostępne są na terenie całego kraju, jednak najsmaczniejsze lody sprzedawane w rejonach specjalizujących się w uprawie zielonej herbaty, np. w Uji niedaleko Kioto czy też w pre犀利士
fekturze Shizuoka. Do innych niespotykanych smaków można zaliczyć także lody o smaku fioletowego batata (murasaki-imo), czarnego sezamu (kurogoma), fasolki azuki czy też białej brzoskwini (hakutō).