Turyści przyjeżdżają do Kioto głównie po to, by doświadczyć klimatu Japonii sprzed lat. W dawnej stolicy możemy odwiedzić liczne świątynie, pałace, a nawet zobaczyć przechadzające się ulicami gejsze. Nie wszyscy jednak wiedzą, że znajduje się tu także Honke Owariya, czyli najstarsza restauracja serwująca makaron gryczany soba.
Miejsce to otwarto jako sklep ze słodyczami jeszcze w 1465 r., na pojawienie się soby w ofercie musieliśmy jednak poczekać. Gryka obecna była w japońskiej kuchni od starożytności, jednak dopiero w okresie Muromachi zaczęto jeść ją w formie makaronu, zwanego soba-kiri, a jego produkcją zajmowali się w świątyniach mnisi buddyjscy oraz mnisi zen. W połowie okresu Edo, ok. roku 1700 okazało się jednak, że zapotrzebowanie na makaron jest zbyt duże, by mnisi poradzili sobie z wytwarzaniem go sami. Na pomoc ruszyli więc posiadający odpowiednie narzędzia i technikę cukiernicy z okolicznych sklepów – w tym także Honke Owariya. Do dziś miejsce to jest nierozerwalnie związane z mnichami – co miesiąc do restauracji przybywa jeden z nich, by zaśpiewać sutrę, a następnie zjeść gryczany posiłek.
Osoby odwiedzające Honke Owariya konieczne powinny spróbować ciastka gryczanego, z którego słynie restauracja. Ciastka te, udekorowane na górze kilkoma ziarenkami sezamu, zostały wynalezione w okresie późnego Edo/wczesnego Meiji i prawdopodobnie są to pierwsze słodycze wypiekane z mąki gryczanej.
źródła zdjęć: yelp.com, feteafete.com, whereisfatboy.blogspot.com