Buk karbowany – fagus crenata (ブナ) jest gatunkiem pochodzącym z Japonii. Dawniej był dominującym gatunkiem drzew na głównych wyspach, jednak po II Wojnie Światowej rząd uznał buk za bezużyteczne drzewo i zalecił sadzić w jego miejsce drzewa iglaste. Jednakże buk karbowany nie jest wcale bezużyteczny.
Może i drewno pozyskiwane z niego jest zbyt elastyczne na budowę domów, za to świetnie nadaje się do wykonywania mebli, a w Stanach używa się go chętnie do wędzenia ryb. Ponadto ma jeszcze jedną ciekawą właściwość: jest w pewnym stopniu jadalne.
Ale ostrożnie, zanim nabierzemy rozpędu by zatopić zęby w korze dowiedzmy się które właściwie części rośliny można spożywać. Przede wszystkim młode liście rosnące na gałęziach można zerwać i zjeść na surowo. Można je też sobie ugotować. Podobnie przyrządzić można oleiste nasiona. Dodatkowo prażone nasiona bywają stosowane jako zamiennik dla kawy. Jednak zarówno w przypadku liści jak i nasion należy uważać! Powinno się spożywać jedynie małe ilości rośliny, ponieważ w większych dawkach jest trująca. Wprawdzie trucizna nie jest ciężka, ale nasz żołądek będzie nam bardzo wdzięczny, jeśli jednak zachowamy ostrożność.
Źródła zdjęć: cnseed.org, encyklopediadrzew.pl, colnect.com