Tonkatsu przypomina polski kotlet schabowy. W Japonii przygotowuje się go z 'loin’ lub 'tenderloin’, polskie odpowiedniki to schab i polędwica. Jednakże w Polsce wykraja się mięso z tuszy wieprzowej bez tłuszczu, w Japonii natomiast tłuszcz pozostaje przy mięsie.
Brak tłuszczu zmienia smak potrawy, w związku z czym do przygotowania tonkatsu w Polsce polecamy karkówkę, gdzie tłuszcz również jest pozostawiony przy mięsie. Jeśli natomiast zależy Ci na mocniejszym smaku mięsa, bez tłuszczu – wybierz polędwicę.
Składniki: (dla 3 osób)
- ok. 450g karkówki
- sól i pieprz
- mąka do obtoczenia mięsa
- 2 jajka
- panko (japońska panierka, do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)
- olej do smażenia
- sos Tonkatsu (do kupienia np. w Kuchnie Świata)
- pół główki białej kapusty
1. Pokrój mięso na kotlety o grubości 2 cm.
2. Czubkiem noża ponacinaj tłuszcz i ścięgna (białe 'linie’ w mięsie) po obu stronach kotletów, zapobiegnie to nadmiernemu twardnieniu mięsa w trakcie smażenia.
3. Rozbij mięso tłuczkiem. Następnie delikatnie uformuj mięso, aby znów kształtem przypominało zgrabne kotlety, oprósz solą i pieprzem.
4. W misce roztrzep jajka, przygotuj mąkę oraz panko. Rozgrzej olej na patelni do około 160⁰C. Kotlety oprósz z każdej strony mąką, nadmiar strzep.
5. Następnie umocz w jajku i odsącz (tak, żeby na kotlecie nie zostało zbyt dużo jajka). Obtocz kotlety w panko
6. Przełóż na rozgrzany olej i smaż, nie przekręcając kotletów. Gdy kolor panierki zacznie się zmieniać na złoty zwiększ ogień, aż do momentu gdy panierka stanie się chrupiąca.
7. Przełóż na talerz i pozostaw na około 5 – 10 minut
8. Kapustę pokrój na drobne paseczki i przełóż na talerze, obok ułóż pokrojone kotlety tonkatsu. Sos Tonkatsu nałóż do małej miseczki i maczaj w nim kawałki mięsa.
SMACZNEGO !
źródło : Japończyk Gotuje