W okół nas coraz więcej aspektów życia jest ulepszanych. Samochody są coraz szybsze, komputery mają coraz większą moc obliczeniową a materace są coraz lepiej dostosowywane do naszych problemów ze snem. Innowacje dzieją się też w kuchni. Posiadamy czajniki elektryczne, mikrofalówki, ekspresy do kawy, blendery, sokowirówki i całą masę innych rzeczy, które sprawiają że gotowanie jest przyjemne i kreatywne. Japonia choć znana ze swoich ponadprzeciętnych technologi w jednym aspekcie pozostała wierna tradycjom.
土鍋 (donabe) czyli tradycyjne, gliniane, japońskie garnki. Donabe wykonane są ze specjalnej gliny, która może zostać wystawiona na otwarty ogień. Garnki składają się z dwóch części, „kociołka” i pokrywki, która umożliwia wentylację. Historia garnków jest bardzo długa jednak ich popularność pozostaje niezmienna. W donabe możemy ugotować wiele potraw przygotowanych już na stole jadalnym, tak zwanych 鍋物 (nabemono). Przykładem jest しゃぶ しゃぶ (shabu-shabu), na stole nad palnikiem kładziemy donabe, w którym potem gotujemy cienko pokrojone mięso i warzywa. Potrawa ta kojarzona jest z rodzinnymi obiadami i popularna jest szczególnie w zimę. Wtedy też notuje się większą sprzedaż garnków.
Wiele Japończyków uważa, że donabe nadaje się też idealnie do gotowania ryżu. Ze względu na grube gliniane ścianki garnek ten działa trochę jak termos. Istnieje opinia, że ryż najlepiej smakuje jeśli jest ugotowany w donabe. Czy to rzeczywiście prawda?
zdj ze strony: pl.tripadvisor.com, nativeandco.com