Kaczka Kuwayaki z mirin i pomarańczą 鴨のくわ焼き みりんとオレンジ風味
Początki kaczki kuwayaki są bardzo interesujące. Kuwa(鍬くわ) to motyka. Bardzo dawno temu rolnicy używali motyki jako patelni i na niej przygotowywali smażone mięso z drobiu. Robili to w ukryciu, gdyż ogólnie panujący buddyzm zabraniał spożywania mięsa. Do dziś używa się nazwy kuayaki na określenie smażonych dań z drobiu z sosem słodko-słonym. Dziś pokażemy Wam przepis z wykorzystaniem mirin i pomarańczy.
Składniki (dla 2 osób):
- pierś z kaczki 250-300 g
- sól, pieprz
- pomarańcza 1 szt. (sam miąższ – bez białych skórek)
- skórka z kumkwatu (do przybrania)
- wasabi
- szczypiorek (pęczek)
Sos mirin:
- mirin 150 ml
- sos sojowy 100 ml
Przygotowanie:
1. Natrzyj pierś z kaczki solą i pieprzem, usmaż z obu stron na patelni. Następnie zawiń w folię aluminiową i przełóż na talerz. Pozostaw w ten sposób tak długo jak długo była smażona pierś.
2. Na patelni zagotuj mirin, następnie dodaj sos sojowy i miąższ z pomarańczy. Całość zagotuj.
3. Dodaj pierś z kaczki i polej ją powstałym sosem. Trzymaj na patelni aż sos się skarmelizuje.
4. Pokrój szczypiorek na 7 cm kawałki i ułóż na talerzu. Na talerzu połóż pokrojoną na plasterki pierś z kaczki. Polej skarmelizowanym sosem. Na wierzchu połóż pokrojoną na cienkie paseczki skórkę z kumkwatu. Kaczka będzie również smaczna jeżeli podasz ją z odrobiną wasabi.
SMACZNEGO! 🙂
źródło: Japończyk Gotuje