Dla wszystkich miłośników japońskiej kuchni polecamy choć raz spróbowanie jej najbardziej luksusowej wersji, gdzie można poczuć esencję japońskości na talerzu, a właściwie na wielu małych talerzykach.
Kaiseki ryōri (jap. 懐石料理) to zestaw tradycyjnych japońskich potraw, który serwowany jest w domach z okazji najważniejszych japońskich świąt (m.in. Nowego Roku) oraz przed ceremonią herbaty chanoyu. Kaiseki przygotowywane z niezwykłą starannością zwykle nawiązują do określonej pory roku.
Kaiseki stał się rodzajem sztuki kulinarnej. Wszystko jest ważne: smak potrawy, jej konsystencja, wygląd i kolor. Do przygotowywania używane są jedynie świeże, sezonowe składniki, które są przyrządzane w taki sposób, by podkreślić ich naturalny smak. Potrawy podawane są na określonej zastawie, która zwykle posiada motyw nawiązujący do danej pory roku. Wszystko jest pięknie ułożone i przyozdobione, niekiedy żywymi kwiatami i liśćmi.
Zestaw kaiseki składa się najczęściej z przystawek, zupy, plasterków surowej ryby sashimi, dania duszonego, dania na parze, dania z grilla lub smażonego oraz innych dań zależnych od szefa kuchni. Klient nie ma wpływu na zestaw potraw.
Obecnie kaiseki podawany jest również w ekskluzywnych restauracjach oraz w tradycyjnych gospodach w stylu japońskim (ryōkan). Za przyjemność zjedzenia kaiseki trzeba jednak sporo zapłacić – od 15 do 40 tys. jenów za osobę (450-1,000zł). Dostępne są również tańsze lunchowe wersje- od 4 do 8 tys. jenów. (120-240zł). Menu zwykle proponowane jest w trzech opcjach cenowych: Sho- sosna, Chiku- bambus oraz Bai- śliwka, przy czym sosna jest zestawem najdroższym.
źródła zdjęć: kensjob.com, shozan.co.jp, kumiko-jp.com