Karaage (唐揚げ )to kurczak smażony w głębokim oleju. Jest jednym z bardziej popularnych dań w Japonii – na lunch, obiad, do bento (japoński lunch box), w izakayach (miejsca serwujące alkohol i przekąski). Różnica między karaage a smażonym kurczakiem to sposób przyrządzenia. Kurczaka do karaage najpierw zanurza się w marynacie (aby mięso nabrało smaku), następnie obtacza w mące i smaży dwukrotnie. Przygotowując smażonego kurczaka obtacza się go w panierce i przyprawach, a następnie smaży jeden raz – mięso ma więc inny smak.
Składniki:
- mięso z kurczaka 250g
- świeżo starty imbir ok.10g
- posiekany czosnek ok.10g
- sos sojowy 4 łyżki
- białe wino 2 łyżki
- mąka ziemniaczana ( do obtaczania )
- olej do smażenia
- sok z cytryny (do skropienia mięsa)
1. Mięso z udka z kurczaka pokrój na średniej wielkości kawałki, przełóż do miski i dodaj imbir, czosnek, sos sojowy i białe wino. Dobrze wymieszaj i odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie odlej wodnisty sos, który się wytworzył.
2. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
3. Na patelni dobrze rozgrzej olej ( ok. 180 stopni ). Kawałki kurczaka smaż po 1,5 min. z każdej strony.
4. Usmażone kawałki przełóż na ruszt (kratkę), przykryj folią i pozostaw na 4 min. ( aby mięso doszło wewnątrz )
5. Obsmaż jeszcze raz na patelni ok.40 sekund z każdej strony ( dzięki temu kurczak będzie chrupiący z zewnątrz
Przed jedzeniem skrop kawałki kurczaka sokiem z cytryny. SMACZNEGO !
źródło : japończyk gotuje