Długie nitki makaronu symbolizują w Japonii pomyślność i długowieczność. Dlatego najlepiej jeść je w całości, nie łamać czy kroić, by w ten sposób nie przekreślić swojej szansy na szczęście i zdrowie. Makaron soba jest jadany w Japonii na kolację dnia 31. grudnia i symbolizuje przejście od starego roku do nowego.
Dodatkową zaletą tych makaronów jest to, że świetnie smakują na zimno. Makaron soba, idealnie nadaje się na pożywną sałatkę w ciepłe, wiosenne dni. Soba to cienki brązowo-szary makaron z mieszanki mąki pszennej i gryczanej. Można go spożywać zarówno na ciepło np. w zupie jak i na zimno.
Oto przepis przykładowego dania z makaronem soba.
Składniki:
40 dag makaronu soba (z mąki gryczanej)
dymka (tylko zielona część)
150 ml sake
150 ml sosu sojowego
900 ml wody
900 ml wywaru rybnego
25 g granulowanego bulionu dashi
1 łyżka cukru
szczypta soli
Przygotuj zupę: do szerokiego naczynia wlej sake, doprowadź do wrzenia i dodaj pozostałe składniki (z wyjątkiem bulionu rybnego). Po zagotowaniu zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 20 minut. Następnie połącz z bulionem rybnym, zagotuj i odstaw. Makaron soba ugotuj w lekko osolonej wodzie. Do miseczek nakładaj makaron, zalej zupą i posyp posiekaną dymką.