Marynowane warzywa z łososiem (Japończyk Gotuje)

Marynowane warzywa z łososiem  鮭の南蛮づけ(Sake no Nanban-duke)
W tym przepisie łososia można zastąpić makrelą, sadrynkami lub ostrobokiem.

Składniki:

  • 100ml wody
  • 100ml octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mirin (japoński alkohol używany do gotowania; dostępny w sklepach z azjatyckimi produktami)
  • 2 łyżki cukru
  • 4g hon dashi (dostępny w sklepach z azjatyckimi produktami)
  • 1 filet z łososia (bez łusek)
  • mąka ziemniaczana (do obtoczenia łososia)
  • 1 papryka (my użyliśmy pół zielonej i pół żółtej)
  • 1 cebula sałatkowa
  • pół marchewki
  • drobina świeżego chilli (jeśli danie ma być lekko pikantne)
  • olej do smażeniaPokrój warzywa (możesz użyć szatkownicy)

3641

Na patelni zagotuj wodę, ocet, sos sojowy, mirin, cukier i hon dashi (+ drobno pokrojone chilli, jeśli chcesz)

3640

Tak powstałym sosem zalej warzywa w misce i odstaw do ostudzenia

3643

Filet z łososia pokrój w kostkę i obtocz w mące ziemniaczanej. Usmaż na patelni.

3644 3645

Następnie przełóż usmażone kawałki do miski z warzywami i dobrze wymieszaj

3646

Jeśli pozostawisz danie na noc w lodówce smak będzie bardziej wyrazisty. Przed podaniem przełóż na talerz.

3655

źródło: Japończyk_gotuje