Marynowane warzywa z łososiem 鮭の南蛮づけ(Sake no Nanban-duke)
W tym przepisie łososia można zastąpić makrelą, sadrynkami lub ostrobokiem.
Składniki:
- 100ml wody
- 100ml octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mirin (japoński alkohol używany do gotowania; dostępny w sklepach z azjatyckimi produktami)
- 2 łyżki cukru
- 4g hon dashi (dostępny w sklepach z azjatyckimi produktami)
- 1 filet z łososia (bez łusek)
- mąka ziemniaczana (do obtoczenia łososia)
- 1 papryka (my użyliśmy pół zielonej i pół żółtej)
- 1 cebula sałatkowa
- pół marchewki
- drobina świeżego chilli (jeśli danie ma być lekko pikantne)
- olej do smażeniaPokrój warzywa (możesz użyć szatkownicy)
Na patelni zagotuj wodę, ocet, sos sojowy, mirin, cukier i hon dashi (+ drobno pokrojone chilli, jeśli chcesz)
Tak powstałym sosem zalej warzywa w misce i odstaw do ostudzenia
Filet z łososia pokrój w kostkę i obtocz w mące ziemniaczanej. Usmaż na patelni.
Następnie przełóż usmażone kawałki do miski z warzywami i dobrze wymieszaj
Jeśli pozostawisz danie na noc w lodówce smak będzie bardziej wyrazisty. Przed podaniem przełóż na talerz.
źródło: Japończyk_gotuje