Matcha (抹茶) – to docelowo drobno zmielony proszek specjalnie wytwarzany do parzenia zielonej herbaty. Ma ona postać niezwykle intensywnie zielonego pudru a powstaje ona ze zmielenia liści pochodzących z zacienionych pól Japonii co sprawia, że jest tak wyjątkowa. Tradycyjna Japońska ceremonia parzenia herbaty koncentruje się na przygotowaniu i piciu matcha.
Współcześnie możemy obserwować używanie matcha również do wielu innych produktów spożywczych jako barwnik czy też polepszacz smaku. Stąd spotkać można matcha o kilku rodzajach jakości. Te najlepsze naturalnie służą do parzenia herbaty, te słabszej jakości to , matcha kulinarna – dodawana do innych produktów.
W Japonii możemy spotkać również mieszanki matcha, wtedy nadawane są im iście poetyckie nazwy „imiona herbaty”. Nazwy te wiążą się zazwyczaj z ich stwórcą, miejscem z którego pochodzi, sklepu bądź mistrza herbaty, który był inspiracją przy powstaniu mieszanki.
O jakości i cenie matcha świadczy kilka czynników: lokalizacja krzewów i zebranych liści (te z góry krzewu są lepsze), sposób suszenia przed obróbką (liście powinny być suszone na wewnątrz w cieniu, niektórzy natomiast przenoszą liście na czas suszenia do specjalnych pomieszczeń co obniża ich jakość), technika ścierania (najlepszy jest kamień granitowy), utlenianie (zbyt duża lub zbyt mała ilość tlenu to dla matcha dwi zmiany – zdobycie zapachu siana i zmiana koloru na ciemno zielony/brązowawy)
źródło:hibiki-an.com