Sōmen 素麺to cieniutki (poniżej 1,3 mm średnicy) japoński makaron o białej barwie otrzymywany z mąki pszennej. Atrakcją oferowaną latem w wybranych restauracjach jest nagashi sōmen (流し素麺, dosłownie „spływający makaron”). Makaron umieszczany jest w ciągnącym się przez całą szerokość pomieszczenia bambusowym korytku, w którym płynie krystalicznie czysta, mroźna woda. Usadowieni wzdłuż rynienki biesiadnicy muszą złapać przepływające nitki makaronu. Zadanie to wymaga niesłychanej precyzji i refleksu, jednak im więcej się złowi, tym więcej można zjeść. Wyłowiony sōmen macza się następnie w sosie tsuyu, przygotowywanym z wywaru z suszonej ryby bonito (katsuobushi) doprawionego posiekanym szczypiorem (negi), imbirem i imbirem japońskim (myōga). Niektóre luksusowe restauracje posiadają specjalnie zaaranżowane ogrody, w których makaron spuszczany jest z prądem strumienia.
Dla osób, które nie mają możliwości pójścia do takiej restauracji jest inne wyjście. Można kupić plastikowy zestaw z rynienkami do jedzenia nagashi sōmen w domu! Kosztuje około 4,5 tys. jenów, czyli ok. 150 złotych.
źródła zdjęć: tripplanner.jp, retrip.jp, gigazine.net