Natto jest tradycyjną japońska potrawą przygotowaną ze sfermentowanych ziaren soi. Spożywa się ją głównie na śniadanie. Posiada specyficzny silny zapach, mocny i wyraźny smak i śluzowatą konsystencję, przez co nie ma zbyt wielu fanów wśród obcokrajowców.
Legenda głosi, iż tysiąc lat temu wojownik Minamoto Yoshiie posmakował ugotowanych ziaren soi, które pozostawione na słomie, uległy fermentacji. Prawdopodobnie w ten sposób wynaleziono natto.
Jak obecnie przygotowywane jest natto? Produkuje się je masowo w fabrykach, gdzie rozgrzane parą ziarna soi są spryskiwane ściśle określoną ilością bakterii Bacillus natto. Następnie specjalna maszyna umieszcza nasiona w małych pojemnikach. Trafiają one do magazynu, w którym panuje ustalona temperatura i wilgotność, dzięki czemu ziarna fermentują i odpowiednio dojrzewają. Kiedyś ugotowane ziarna soi umieszczano w wiązkach trawy ryżowej i przechowywano w ciepłym i wilgotnym miejscu. Wówczas dzięki obecnym w słomie bakteriom następowała fermentacja. Dobrze przyrządzone natto długo zachowuje przydatność do spożycia.
Lepkie nasiona są bardzo pożywne. Podczas fermentacji powstają witaminy B2 i K, a także związki żelaza, wapnia i potasu. Pojawiają się również enzymy wspomagające trawienie. W tym osobliwym przysmaku znaleziono też pewien enzym, który rozpuszcza zakrzepy krwi.