Niezwykły przysmak z…liści klonu (przepis na tempurę)

Tempura, są to dania do dziś uważanie za typowe dania japońskie. Uwielbiają je zarówno Japończycy, jak i goszczący w Kraju Kwitnącej Wiśni obcokrajowcy, dlatego w całej Japonii działa niezliczona ilość lokali specjalizujących się w przygotowywaniu tej potrawy.

Tempura to warzywa, ryby, owoce morza, grzyby i inne smakołyki usmażone w głębokim tłuszczu. Dzięki specjalnej technice panierowania i smażenia potrawę charakteryzuje niezwykła lekkość i chrupkość.

Ale  jeść w cieście można nie tylko typowe produkty spożywcze. W mieście Minō postanowiono odbiec od standardowych zasad gotowania. Tam skosztować możemy momiji tempura. Momiji jest to japońska odmiana klonu, który jest symbolem miasta Minō. Prawdopodobnie, po raz pierwszy momiji tempura została przygotowana około 100 lat temu. Momiji tempurę sprzedaje się świeżo smażoną na ulicy, ale można ją również dostać w standardowych sklepach.

minoo_momiji

momiji-tempura-01

Oto przepis na tempurę 🙂

Składniki (przykładowe):

• 1 średnia papryka
• 4 różyczki brokuła
• 1 mały bakłażan
• 1 mała cukinia
• 4 świeże grzyby shiitake (można zastąpić dużymi pieczarkami)

(mogą być również krewetki lub kalmary)

Ciasto:
• 1 żółtko 
• 1 szklanka lodowatej wody
• ok. 1 szklanka mąki pszennej (tyle, żeby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego)

Sos do maczania tempury: 
• 1,5 szklanki bulionu dashi (do kupienia w sklepach z żywnością azjatycką lub na polskich portalach aukcyjnych)
• 4 łyżki słodkiego wina ryżowego mirin (także do kupienia w sklepach z żywnością azjatycką lub na polskich portalach aukcyjnych) Mirin można zastąpić sake lub białym winem, ale trzeba wówczas dodać trochę cukru.
• 4 łyżki sosu sojowego
• 6 łyżek startej drobno białej rzepy

 Gotujemy w garnku mirin, dodając dashi i sos sojowy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy. Gdy wystygnie, dodajemy utartą rzepę.

Przygotowanie:

-Paprykę i bakłażana kroimy wzdłuż na 4 części (lub na 8 w zależności od wielkości)

-Cukinię kroimy w plastry, razem ze skórką

-Brokuły zostawiamy w formie małych różyczek

-Z grzybów shiitake lub pieczarek odcinamy ogonki, kapelusze smażymy w całości

Tak przygotowane składniki oprószamy mąką. Rozgrzewamy olej do temperatury 165-170 stopni i szybko przygotowujemy ciasto.Ważne jest, aby ciasto było przygotowane w ostatniej chwili i aby było bardzo zimne. Lekko rozbijamy żółtka z lodowatą wodą, mieszamy stopniowo dodając mąkę. Nie musimy uzyskać idealnie gładkiej masy – wręcz przeciwnie – grudki mąki są w tempurze pożądane.

Maczamy wszystkie składniki w cieście, następnie smażymy na złoty kolor.Wyjmujemy zarumienione składniki i odkładamy na papierowy ręcznik do odsączenia tłuszczu.

Polecam  podanie tempury z japońskim ryżem. Wkładamy porcję ryżu do miseczki, na niej układamy usmażone smakołyki i całość polewamy sosem.

SMACZNEGO!

Shrimp and Vegetable Tempura