Nikujaga 肉じゃが – potrawka z mięsa i ziemniaków

Nikujaga 肉じゃが to pyszna japońska potrawa składająca się głównie z niku 肉 (mięsa) i jagaimo じゃが芋 (ziemniaków). Smakowite pikantne danie zawiera w sobie również różne warzywa duszone w sosie sojowym, sake, mirinie i cukrze. Nikujaga to jedna z japońskich potraw zwanych nimono 煮物 (gotowane rzeczy). Chociaż nikujaga jest dostępna w wielu japońskich restauracjach, jest ona również uważana za potrawę domową, która różni się smakiem wzależnośći od osoby, która ją przygotowuje.

Nikujaga ma również ciekawą historię. Był koniec XIX wieku szef kuchni Cesarskiej Japońskiej Marynarki Wojennej został poproszony przez ówczesnego marszałka-admirała Tōgō Heihachirō 郷 平八郎, aby zrobił gulasz wołowy, który jadł podczas pobytu w Portsmouth w Anglii. Szef kuchni nigdy nie widział gulaszu wołowego, ani go nie skosztował, dlatego też przy jego tworzeniu posłużył się typowymi dla Japonii smakami i aromatami. Tak właśnie wymyślono Nikujagę. Jednak biorąc pod uwagę fakt, że gulasz wołowy znajdował się już w menu ówczesnych restauracjach japońskich, ta historia nie wydaje się być prawdziwa. Jednak miasto Maizuru 舞鶴市 w prefekturze Kioto 京都府, a następnie miasto Kure 呉市 w prefekturze Hiroszima 広島県 zadeklarowały, że to one są miejscem, w którym stworzono Nikujagę. Na potwierdzenie tej tezy mówią, że marszałek-admirał Tōgō Heihachirō stacjonował kiedyś w obu tych miejscach. Dlatego też Nikujaga musi być w jakiś sposób związana z Tōgō.

Jeżeli lubicie gulasz i potrawkę, to Nikujaga jest w sam raz dla was. Można znaleźć w internecie dużo różnych przepisów w jaki sposób ją przyżądzić.
Stanowi ona również miłą odmianę dla naszego podniebienia, które przywykło do ciężkich gulaszów i potrawek.

Źródła zdjęć: greatbritishchefs.com