Krótki przewodnik po (piciu) sake 酒

 

Jaki alkohol pije się w Japonii? Tak naprawdę najpopularniejsze jest piwo, jednak narodowy trunek japoński wciąż jest lubiany zarówno przez Japończyków, jak i na zachodzie. Chodzi oczywiście o sake (jap. 酒 lub お酒), czyli mocny alkohol ryżowy, barwy prawie przezroczystej, o słodkawym smaku. Zawartość alkoholu wynosi maksymalnie 18% i między innymi z tego powodu sake często bywa nazywana „winem ryżowym „. Produkuje się ją z ryżu poddawanego trwającym około sześć tygodni procesom fermentacji. Mimo stosunkowo niewielkiej zawartości alkoholu, nadmierne spożycie w żadnym wypadku nie jest wskazane, gdyż proces fermentacji może być kontynuowany także w żołądku.

Rodzaje sake

W XX wieku najbardziej popularnym alkoholem stało się piwo, ale sake wciąż jest produkowana w różnych gatunkach. Ze względu na jakość rozróżnia się następujące rodzaje sake: tokkyu – super, ikkyu – I klasa, nikkyu – II klasa. Najdroższym i najlepszym rodzajem sake jest gingo-zukuri lub gingo-zo. Inne najpopularniejsze rodzaje sake to:

  • Amazake – słodka i mleczna, serwowana na festiwalach i w świątyniach w czasie Nowego Roku
  • Genshu – mocna sake, nierozcieńczona wodą, o zawartości alkoholu między 18 a 20%
  • Jizake – określnie na sake z małej, lokalnej destylarni
  • Koshu – postarzana sake, która dzięki procesowi ma słodki, lekko miodowy smak i wygląd
  • Kuroshu – wytwarzana z brązowego lub niepolerowanego ryżu, smakiem przypomina chińskie wino ryżowe
  • Muroka – niefiltrowana, przezroczysta sake, dzięki czemu ma bogatszy smak i aromat
  • Namazake – niepasteryzowana, wymaga przechowywania w lodówce
  • Nigorizake lub Nigori Sake – popularna na zachodzie w japońskich restauracjach niefiltrowana, mętna sake, którą przed podaniem przecedza się przez sitko
  • Shiboritate – „shibori” oznacza „kwaśny” smak, który jest wynikiem krótszego procesu leżakowania niż tradycyjne 9-12 miesięcy
  • Taruzake – sake leżakująca w drewnianych beczkach, pita na specjalne okazje
  • Teiseihakushu – sake z wysoko polerowanego ryżu, dzięki czemu ma mocniejszy, bardziej „ryżowy” smak

Sake w beczkach przed świątynią, będące ofiarą dla bogów

Sposób picia

W Japonii, w której jest napojem narodowym, jest serwowane według specjalnej ceremonii. Podgrzaną przed podaniem sake pija się z malutkich porcelanowych czarek, z których podczas popijania małymi łykami mogą wydobywać się odgłosy siorbania, które są zgodne z japońską etykietą zachowania przy stole. Szczególnie ciekawym sposobem picia sake jest raczenie się trunkiem ze specjalnego naczynia zwanego masu. Szklany kieliszek umieszcza się w specjalnym kwadratowym pojemniczku, używanym kiedyś do odmierzania ryżu, i nalewa alkohol tak, aby zaczął wylewać się ze szklanki.

Szklaneczka sake w masu

Kultura picia

Japończycy są entuzjastycznymi „social drinkers”. Nie trudno napotkać na ulicy pijanego przechodnia, ale rzadko przyjmują oni postawę agresywną. Wielu salarymen i kobiet po pracy wstępuje do baru na kilka piw lub sake. Jeżeli pijesz z japońskimi przyjaciółmi, zawsze pamiętaj o napełnianiu im kieliszków, ale nigdy sobie – przyjaciele zatroszczą się o ciebie. Nie jest niczym złym upić się i swobodnie zachowywać razem z przyjaciółmi w nocy, ale absolutnie nie wypada mówić o tym następnego dnia.

 

źródła zdjęć: jpkedaibiao.com, macaro-ni.jp, iherjou.com