Owocowy szczyt luksusu!

 

Owoce bywają drogie. W Polsce możemy to szczególnie odczuć w okresie zimowym. Jednak istnieje na świecie kilka owoców, które nie  są drogie ze względu na sezon, itp. Ich ceny sięgają kilku, a nawet kilkunastu tysięcy zł, a ich spora część pochodzi z Japonii!

Jednym z owoców, który nieraz wymieniany jest jako najdroższy na świecie jest Melon Yubari King. Nie bez powodu nazwany został ”King” , gdyż jego cena sięgnęła na aukcji  70-80 tys. zł za parę! Melon uprawiany jest w szklarniach w Yubari, miasteczku niedaleko Sapporo. Jest hybrydą dwóch rodzajów melona kantalupiańskiego, która charakteryzuje się zieloną skórką oraz niezwykle pomarańczowym, soczystym i słodkim miąższu. Oczywiście w Japonii melona Yubarri King można spróbować już za niewiele ponad 200 zł (za 2 szt. po 1 kg).

Innym przykładem niezwykle drogich owoców uprawianych jedynie na terytorium Japonii są Winogrona Ruby Roman. Pochodzące z prefektury Ishikawa stanowią najdroższą odmianę winogron na świecie. Rekord należy do kiści winogron premium (waga 700 gr, każde grono- 20 gr, 18% cukru), która została sprzedana za 19,5 tys. zł! Na rynku owoców w Tokio można dostać winogrona Ruby Roman już za 300 zł za kiść, jednak nie będzie to reprezentant klasy premium.

Zdecydowanie miejsce na podium należy się również Czarnemu Arbuzowi Densuke. Owoc uprawiany jedynie w regionie Hokkaido trafi co roku do sprzedaży tylko w liczbie 1000 szt.! Wyselekcjonowane arbuzy ważą ok. 25 kg i są pakowane w specjalne, ręcznie wykonane drewniane skrzynie z certyfikatem pochodzenia. Arbuzy Densuke posiadają czarną, gładką skórkę, przez co przypominają kulę do kręgli. Miąższ arbuza jest jednocześnie twardy, a także kruchy i soczysty. Najdroższy arbuz Densuke został sprzedany za 19 tys. zł, natomiast można je kupić w Japonii już za 600-1200 zł.