Gyōza (jap. 餃子), czyli pierożki w japońskim stylu. Od dobrze nam znanych polskich pierogów różnią się techniką przygotowywania oraz farszem. Pochodzą prawdopodobnie z Chin, ale są popularne w całej Azji, również Japonii.
Pierożki gyōza smażone są na parze. Na patelnię , na której początkowo na niewielkiej ilości oleju przysmażane są z jednej strony, dodawana jest woda, która paruje i gotuje gyōza. Chrupkie z jednej strony, stają się miękkie z drugiej.
Najczęściej wykorzystywanym farszem w pierożkach gyōza jest mielona wieprzowina z kapustą pekińską oraz szczypiorkiem czosnkowym. Do tych składników dodaje się przyprawy, tj. imbir, czosnek, sos sojowy i olej sezamowy, papryczkę chili. Gotowe pierożki podaje się z sosem przygotowanym z sosu sojowego oraz octu ryżowego. Istnieją także wersje ”owocowe” gyōza, m.in. z jabłkami, bananami lub kremem czekoladowym.
Ciasto na pierożki gyōza przygotowywane z mąki, soli i wody (wrzątku) jest bardzo twarde, co daje możliwość rozwałkowania go bardzo cienko, co też należy uczynić. Utrudnieniem jest to, iż każdy placek na pierożek powinien zostać rozwałkowany oddzielnie. W japońskich, a ostatnio również polskich sklepach z żywnością azjatycką można kupić również gotowe „skórki” do gyōza.
Gyōza podawane są jako przystawka najczęściej przed zupą ramen.
źródła zdjęć: umami-mon.com, okami-kumiko.com, gurunavi.com