W Japonii, w sieci cukierni pod nazwą Mr. Donuts, jednym z bardziej popularnych rodzajów pączków są Pon de ring. Wiele osób próbuje zrobić takie same pączki domowym sposobem, my pokażemy jak zrobić je w Polsce.
Składniki: (na około 10 pączków)
- 80g skrobi z tapioki (do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami; „tapioka starch”)
- 80g mąki (do ciast)
- 20g mąki ziemniaczanej
- 8g proszku do pieczenia
- 50g cukru
- 2 szczypty soli
- 20g rozbełtanych jajek
- 200-220g tofu
- papier do pieczenia
- olej do smażenia
1. Przesiej przez sito mąkę (do ciast + ziemniaczaną) i skrobię, wymieszaj w dużej misce, dodaj proszek do pieczenia, cukier i sól. Następnie dodaj rozbełtane jajka i połowę tofu, dobrze wymieszaj.
2. Pozostałe tofu dodawaj stopniowo, aż ciasto stanie się lekko lepkie i gładkie. Jeśli tofu, którego używasz jest o dużej zawartości wody użyj mniejszą ilość, aby ciasto nie było zbyt wodniste! W Japonii mówi się, że ciasto na pączki tofu powinno być w dotyku jak miękka część płatka ucha.
3. Potnij papier do pieczenia na średniej wielkości kwadraty. Następnie formuj z ciasta kulki o wielkości około 1,5cm. Na kwadracie z papieru do pieczenia połącz 8 kulek, tak aby powstał okrągły pączek jak na zdjęciu.
4. Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju (tak, żeby pączki spokojnie w nim pływały) do około 160⁰C. Na rozgrzany olej wrzucaj pączki papierem „do góry”, tak aby przyklejony do niego pączek pod spodem zanurzony był w oleju. Po 30 sekundach delikatnie odklej papier (np. za pomocą pałeczek), a pączek przekręć na drugą stronę i smaż aż kolor zmieni się na złocisty.
5. Pączki odsącz z oleju na papierze kuchennym. Przed podaniem możesz je posypać cukrem pudrem, cukrem pudrem wymieszanym ze sproszkowaną zieloną herbatą (green tea powder), możesz również użyć miodu lub roztopionej czekolady do dekoracji – co lubisz.
SMACZNEGO !!!!
źródło : japończyk-gotuje