Rostbef najczęściej pieczemy, smażymy, grillujemy oraz marynujemy. Przygotowujemy z nich steki, rumsztyki lub befsztyki. Mięso najwyższej jakości używamy do przygotowania tatara. A jak przyrządzić go po Japońsku? Sprawdźcie sami!
Składniki:
- rostbef wołowy 550 g
- cebula 2
- sól/pieprz szczypta
- olej 2 łyżki
- cytryna 1 (do skropienia mięsa)
- pasta wasabi trochę
- płatki bonito trochę
Sos:
- sake/białe wino 330 ml
- cukier 180 g
- sos sojowy 375 ml
- świeży imbir 20 g (pokrojony w plasterki)
1. Wytnij tłuszcz z mięsa, posyp solą i pieprzem, pozostaw na 30 min.
2. Posiekaj cebulę i podsmaż, aż zbrązowieje. W garnku wymieszaj wszystkie składniki sosu i dodaj podsmażoną cebulkę, zagotuj.
3. Po 30 min. za pomocą ręcznika kuchennego zetrzyj sól i pieprz z mięsa. Obsmaż mięso z każdej strony na patelni i przełóż do garnka z gotującym się sosem. Natychmiast zgaś ogień i pozostaw mięso w przykrytym garnku na 4 godziny.
4. Ostudzone mięso pokrój w plastry, przełóż na talerz i podawaj z ćwiartką cytryny (sok do skropienia mięsa), przybrane płatkami bonito z odrobiną pasty wasabi na talerzu.
źródło: Japończyk Gotuje