Senbei 煎餅 – to rodzaj japońskich ryżowych krakersów. Są one dostępne w różnych kształtach, rozmiarach i smakach, zwykle pikantne choć zdarza się znaleźć i słodkie. Senbei są podawane do zielonej herbaty jako przekąska dla gości.
Senbei są gotowane, pieczone lub grillowane, tradycyjnie na węglu. Podczas przygotowania mogą być smarowane aromatycznym sosem sojowym i Mirin. Często po przygotowaniu są owijane w nori – jadalne wodorosty. Z czasem każdy w domach miał swój własny pomysł na doprawienie senbei. Nowoczesne wersje senbei są bardzo pomysłowe i mogą zawierać substancje smakowe takie jak Wasabi, curry czy czekoladę.
Poniżej przykładowy przepis na domowe Senbei:
- 3/4 szklanki mąki ze słodkiego ryżu
- 1/3 szklanki gotowanego białego ryżu
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 łyżki wody
- 5 łyżeczek furikake- Japońska przyprawa składająca się z wodorostów, nasion sezamu, suszonych płatków ryb itp. (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością lub przez internet)
Dodatkowo* :
- 1 łyżka sosu sojowego (według upodobań)
- 1 łyżka miodu (według upodobań)
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni C. W naczyniu wymieszaj mąkę, ryż słodki, biały ryż, sól i olej. Miksuj do uzyskania zwartej masy, w trakcie dodawaj małymi partiami wodę. Gdy ciasto będzie gotowe dodaj furikake i zagnieć całość.
Przygotuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i rozgnieć je wszystkie na cienkie placuszki.
Na przygotowanej formie wsadź do rozgrzanego piekarnika na mniej więcej 10 min ( po 5 min z każdej strony). Wyjmij gdy będą już brązowe.
* Połącz sos sojowy i miód w małej misce. Posmaruj wierzch każdego placka a następnie umieść tak przygotowane w wyłączonym piekarniku na 3 min aby sos stwardniał. Lub zawiń je w nori (dostępne w sklepach z azjatycką żywnością)
źródło: ivymanning.com/