Sok z shiso (Japończyk Gotuje)

Sok z shiso 赤シソジュース – jest bogaty w witaminy i minerały. Dzięki możliwej synergii z substancjami zapachowymi, znane jest jako obfite w wartości odżywcze warzywo z grupy bogatej w β-karoten. Góruje nad innymi warzywami szczególnie pod względem zawartościβ-karotenu, wapnia i witaminy B1. Zawiera w sobie ponadto witaminy B2, B6, C, E, K i niacynę, minerały takie jak żelazo, potas, magnez, cynk. Ponadto Akajiso (czerwone shiso) zawiera też kwas rozmarynowy, jeden z rodzajów polifenoli. Specyficzny zapach liście Shiso zawdzięczają zawartości aldehydu perilowego, jednego z polifenoli. Aldehyd perilowy ma właściwości antybakteryjne i antyseptyczne.

IMG_6006

Składniki:

  • czerwone liście Shiso (dostępne na biobazarze) – 50-70 g
  • 1 litr wody
  • cukier – 500 g
  • sok z 1 cytryny – ok 100 ml

1. Dokładnie umyj liście, oderwij od nich łodygi.

2. W garnku zagotuj wodę. Następnie wrzuć do niej liście i gotuj ok.5 min (do uzyskania ciemnego koloru)

3. Wyjmij wszystkie liście a do reszty dodaj cukier (mieszaj aż do rozpuszczenia). Następnie dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.

4. Ostudź a następnie przechowuj w lodówce. Możesz podawać napój z cytryną lub w formie galaretki.

 

 

 

źródło : Japończyk Gotuje