Szarlotka po japońsku (Japończyk Gotuje)

W tym roku ten przepis stał się bardzo popularny w Japonii. Szarlotka w formie różyczek nie jest trudna do wykonania, a prezentuje się pięknie!

Składniki:

  • 1 jabłko
  • mrożone ciasto francuskie
  • 2 łyżki cukru
  • 20g masła
  • cynamon

Pokrój jabłko na dosyć cienkie plasterki, posyp cukrem i cynamonem. Przełóż do miski a na wierzchu ułóż kawałki masła.

111

 

Włóż do mikrofalówki na około 5min. Po wyjęciu delikatnie wymieszaj kawałki jabłka i zostaw do ostygnięcia. Jeśli nie masz mikrofalówki, ułóż kawałki jabłka na blasze, posyp cukrem i cynamonem a następnie na wierzchu ułóż kawałki masła. Wszystko przykryj folią i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200⁰C , na około 5-10min. Następnie wyjmij, delikatnie wymieszaj kawałki jabłka i zostaw do ostygnięcia.

112

 

Rozwałkuj rozmrożone wcześniej ciasto francuskie, pokrój na paski o szerokości około 1,5cm i długości 15-30cm. Na każdym pasku ciasta ułóż ostudzone plasterki jabłka, jak na zdjęciu. Następnie zwiń tak, aby powstały różyczki.

113

114

 

115

116

 

Przełóż na blachę wyłożoną folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 200⁰C na 15min.

118

 

 

źródło : Japończyk_gotuje