W tym roku ten przepis stał się bardzo popularny w Japonii. Szarlotka w formie różyczek nie jest trudna do wykonania, a prezentuje się pięknie!
Składniki:
- 1 jabłko
- mrożone ciasto francuskie
- 2 łyżki cukru
- 20g masła
- cynamon
Pokrój jabłko na dosyć cienkie plasterki, posyp cukrem i cynamonem. Przełóż do miski a na wierzchu ułóż kawałki masła.
Włóż do mikrofalówki na około 5min. Po wyjęciu delikatnie wymieszaj kawałki jabłka i zostaw do ostygnięcia. Jeśli nie masz mikrofalówki, ułóż kawałki jabłka na blasze, posyp cukrem i cynamonem a następnie na wierzchu ułóż kawałki masła. Wszystko przykryj folią i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200⁰C , na około 5-10min. Następnie wyjmij, delikatnie wymieszaj kawałki jabłka i zostaw do ostygnięcia.
Rozwałkuj rozmrożone wcześniej ciasto francuskie, pokrój na paski o szerokości około 1,5cm i długości 15-30cm. Na każdym pasku ciasta ułóż ostudzone plasterki jabłka, jak na zdjęciu. Następnie zwiń tak, aby powstały różyczki.
Przełóż na blachę wyłożoną folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 200⁰C na 15min.
źródło : Japończyk_gotuje