Obecnie w Japonii „hamburg” jest bardzo popularnym daniem. Przygotowuje się go z wieprzowiny lub wołowiny. Jego zdrowszą i lżejszą wersją jest 'tofu hamburg’ przygotowany z tofu i mięsa. Proporcje tych dwóch składników można dobrać wg własnego uznania, lecz ja pokażę Wam przepis na 'tofu hamburg’ w proporcji pół na pół.
Składniki: (dla 2-ch osób)
・ 150g-200g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
・ 150g-200g tofu
・ pół cebuli
・ pół marchewki startej na tarce o małych oczkach (opcjonalnie)
・ szczypta soli i pieprzu
・ szczypta gałki muszkatołowej
・ 1 jajko
・ 20g panko (japońska panierka, można zastąpić bułką tartą)*
・ 1 łyżka stołowa miso (opcjonalnie)*
・ 1 łyżka stołowa mirin (opcjonalnie; japoński alkohol do przygowywania potraw)*
・ ketchup (opcjonalnie)
・ olej do smażenia
* do kupienia w sklepach azjatyckich spożywczych
Przygotowanie:
1. Zetrzyj połówkę cebuli na tarce o małych oczkach. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni i podsmaż cebulkę na średnim ogniu aż zmieni kolor na brązowy. Odłóż na bok, aby przestygła.
2. W dużej misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki z wyjątkiem ketchupu. Masa powinna być lekko lepka.
3. Natłuść dłonie odrobiną oleju i z masy formuj średniej wielkości kulki. Aby pozbyć się powietrza energicznie przerzuć kilka razy każdą kulkę z ręki do ręki. Następnie uformuj kotlety.
4. Na patelni rozgrzej około 4 łyżek stołowych oleju. Obsmaż kotlety na dużym ogniu (po około 1 min z każdej strony), następnie zmniejsz ogień, przykryj i duś przez około 8-9 minut.
5. Gotowe kotlety można podawać z ketchupem lub innym sosem według uznania.
smacznego! 🙂